Криза в първия ден: 48-ото Народно събрание все още няма председател

Безпрецедентна политическа и конституционна криза лъсна след откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание. След две неуспешни гласувания за председател на парламента, политическите партии продължиха да задълбават в чертаенето на червени линии помежду си.

Поради патовата ситуация депутатите решиха да стартират процедурата от начало.

Предстои трети опит за избиране на председател, предават парламентарните репортери на БГНЕС.

При първия опит за избор кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше подкрепена със 103, против - 86, и 51 въздържали се гласа от общо 239 гласували.

Никола Минчев от ПП получи подкрепата на 74-ма, против - 29, 135 се въздържаха.

Кристиан Вигенин получи подкрепата на 27 гласа, против него гласуваха 37, въздържаха се 181.

Петър Петров получи подкрепата на 27 гласа, против него гласуваха 94, въздържаха се 118, от общо 239 гласували.

При второто гласуване за Росен Желязков гласуваха 103, против 85, и въздържали се - 52.

За Никола Минчев гласуваха 98 души, против - 32, въздържали се 110.

При първото гласуване за председателското място на Народното събрание бяха издигнати няколко заявки: от ГЕРБ - за Росен Желязков, от "Продължаваме промяната" - за Никола Минчев. БСП издигна Кристиан Вигенин, а "Възраждане" - Петър Петров.

Гласуването се състоя по азбучен ред на малките имена на кандидатите.

Радев: Консултирах се със стари парламентаристи, не сме имали такъв случай

Консултирах се и с по-стари парламентаристи: не сме имали такъв случай досега НС да не избере председател и при второ гласуване.

Това е знак, че един дори силно фрагментиран парламент може да намери обединение около важни за страната решения.

Това каза президентът Румен Радев в кулоарите на Народното събрание след двата неуспешни опита за избор на председател на парламента.

Очакваме днес това да се случи. Важно е, заключи президентът.

Виждаме, че след всеки несбъднат парламент предизвикателствата за следващия растат, и проблемите се трупат. Затова очаквам от народните представители още днес да заработят за тези проблеми, допълни Радев.

Десислава Атанасова: На прага сме на конституционна криза

Конституцията е ясна, че на първото заседание се избира председател. Открива най-възрастният, и заседанието завършва с избор на председател. Това казва Конституцията.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след консултация с председателите на парламентарните групи след втория неуспешен опит за избор на председател.

Конституцията е ясна, че трябва да са гласували повече от половината присъстващи. Ако не се случи това, продължаваме до избор. Това означава конституционна криза. Това означава, че никой не се съобразява с хилядите български граждани, които са излъчили първата политическа сила. Ние никога не сме постъпвали по подобен начин.

Принципът е спечелилата изборите партия излъчва председателят на НС, коментира Атанасова.

Асен Василев: Ние не правим задкулисни договорки, не си говорим по дивани и сараи

Най-нормалното е първата политическа сила да си осигури мнозинство за председател и за кабинет, каза Асен Василев от П.

Когато управлявахме, проведохме консултации с 3 политически сили, разбрахме се по редица политики, подписахме тежко и сложно коалиционно споразумение. И партии, които с десетилетия не бяха работили заедно, заявиха, че ще работят заедно и в резултат на тези усилия беше избран Никола Минчев с ясно изразено мнозинство. Не правихме задкулисни договорки, не си говорим по дивани и сараи, каза Василев.

Делян Добрев: Уж „Промяната“ са опозиция, а се борят за най-високия пост – председател на НС

Днес Народното събрание прилича малко на детска градина, защото една от партиите тук се тръшна да има председател на НС и не ѝ ли дадем председател, е готова да предизвика конституционна криза, но не и да оттегли кандидата например или да започне да работи конструктивно.

Това инфантилно поведение мен лично ме озадачава от страна на „Промяната“, защото те през цялото време, последните 15 дни, откакто минаха изборите, твърдят, че ще са опозиция и от една страна уж са опозиция, а от друга страна се борят за най-високия пост в тази държава – председател на НС.

Това каза от парламентарната трибуна Делян Добрев от ГЕРБ.

Добрев се обърна към ПГ на ПП и заяви, че не разбира какво искат да са – опозиция или управляващи. „Ако искате да сте управляващи, излезте и го кажете, и започнете преговори с останалите партии. А не да твърдите, че сте опозиция и от друга страна да искате най-високия пост в тази държава“, допълни той.

Добрев заяви и че не разбира защо партията, която има принос за това, че държавата се намира в катастрофа, да проваля всички усилия да се сформира правителство, което да реши проблемите. Той добави, че служебното правителство ще внесе проект за Закон за бюджета за 2023 г., както и че доколкото знае в него са заложени 6,8% дефицит.

„Икономическият растеж за следващата година по прогноза на БНБ е 0,1%“, каза Добрев. Той подчерта, че по време на 47-ото НС, както и на предходните две служебни правителства, в което Петков и Василев бяха служебни министри, икономическият растеж на България бил по-нисък от средния в ЕС.

„Как може при положение, че си провалил държавата, докарал си хората до просешка тояга, 1,5 милиона хора има под линията на бедността в България. Хората не могат да си платят кошницата с хранителните продукти, не могат да се отоплят домовете. Инфлацията при хранителните продукти е 40%, заради далаверите, които направихте във всяка една сфера“, заяви Добрев.

Той е категоричен, че отсега трябва да е ясно, че стигне ли се до нови избори, това е защото се е създала конституционна криза, „благодарение на инфантилното поведение на „Промяната“.

Кирил Петков призова ГЕРБ да оттегли кандидатурата си за шефския пост в НС

Знаем къде ни е довел 30-годишния преход и не сме щастливи да видим България по този начин.

Така съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на Йордан Цонев в залата на НС

Ние ще спазваме два принципа: да спазваме обещанията, които сме дали предизборно, за да не измамим гласоподавателите си, и второ - да решаваме проблемите на хората.

Казахме, че ще сме конструктивна опозиция, зададохме точните политики, които вие можете да знаете, че ще подкрепим. Но няма да има безпринципна диалогичност, сделки под масата и заговорничество. Призовавам първата политическа сила - като виждате, че вашият представител не е одобрен от това НС, да направите стъпка настрани, за да дадете възможност това НС да предложи и избере някой, който може да спечели доверието на това НС. Не можете да имате председател, който няма доверието на поне 51% от хората в това НС, коментира Петков.

Цонев: На първото заседание се избира председател, няма нищо политическо, а държавническо

Трябва да стартира тази институция. В това няма нищо тясно политическо, а държавническо. На първото заседание се избира председател. Това каза от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

Никое НС, с изключение а предходното, не е образувало мнозинство без да е избрало председател, заяви Цонев и допълни, че след това започват консултациите за съставяне на мнозинство.

„Не си позволявайте да се опитвате да заблуждавате – и квалификации, сараи, и т.н.“, обърна се Цонев към Асен Василев.

„Никой не е предполагал, че българският парламент ще стигне до там да се самоблокира“, добави той и подчерта, че никой не е обещавал в програмата си, че ще блокира работата на парламента.

Нинова поиска ново гласуване на правилата за избор на председател на НС

Корнелия Нинова поиска отново да се подложат на гласуване същите правила за избора на председател на 48-ото Народно събрание. След като ги приемем отново, вече всеки да направи номинации, а не покрай политически речи и остри нападки да си повтаряме номинациите, призова лидерът на левицата. „Нека да сложим малко ред, иначе наистина ще изпуснем залата“, каза още тя. След гласуването Нинова обяви, че отново от БСП предлагат за председател на парламента Кристиан Вигенин.

Карадайъ: Предлагаме Йордан Цонев за председател на НС

Предлагаме Йордан Цонев за председател на Народното събрание. Това заяви от парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ от ДПС.

Уроците не са научени и поуките не са извлечени, поне за последните четири избора за година и половина, защото българският народ всеки път избираше фрагментиран парламент и не позволяваше на нито една партия да има самостоятелно мнозинство, смята Карадайъ.

„В декларациите си всички призоваваха за диалог, за обединение в тези кризисни времена“, отбеляза Карадайъ. Той каза, че основната ни задача на политиците и институциите е да решават проблемите на хората, но това започва с решаване на основния проблем – липсата на диалог.

По думите му именно диалогът е водещ за решаването на кризите и предизвикателствата, пред които се намира страната.

„Много е лесно да се каже „аз ще бъда опозиция“ и да създаваме криза в Народното събрание“, смята Карадайъ и подчерта, че за ДПС това е „безотговорно“.

„Днес е първото заседание, откриваме 48-ото НС тепърва ни предстои да търсим мнозинства в това НС, ако успеем да намерим онова мнозинство, което може да излъчи годно и стабилно правителство, още по-добре би било в тези трудни времена“, каза още той.

Даниел Митов: Оценката на гражданите към предишното управление е дадена на тези избори

Оценката на българските граждани към предишното управление е дадена на тези избори, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Трудно могат да се намерят аргументи в момента да защитите логически това, което правите. Аз претенции към ПП нямам. Струва ми се, че е важно да попитаме останалите политически партии, и като цяло ДБ, защо в момента работят по начина, по който работят и гласуват по начина, по който гласуват, заяви Митов и призова към някакъв разум.

Томислав Дончев също взе отношение и подчерта, че е убеден, че избирателите не са изпратили депутатите в парламента, за да се прегърнат, като изрази и сигурност, че не се намират в НС и само за да се карат. Той заяви, че трябва да продължат да работят, ако трябва и процедурата да продължи до полунощ, както и че първото заседание може да продължи една седмица, докато не бъде избран председател. „По-лошо е, когато всички са в опозиция, защото тогава народът не знам къде е“, заключи Дончев.

Искрен Митев от ПП призова ГЕРБ-СДС да оттеглят кандидатурата си за председател на парламента.

Тома Биков от ГЕРБ категорично заяви, че няма да оттеглят кандидатурата на Росен Желязков за председател на 48-ото НС. „Не ви искаме съветите, не ви искаме нищо. И не искаме подкрепа за нашия кандидат“, каза той. „Ако продължим по този начин, колеги, нека да отиваме на избори на 15 януари“, каза още Биков. /БГНЕС