Кризата е факт, Надал загуби и от Оже-Алиасим в Торино

Феликс Оже-Алиасим нанесе втора загуба на Рафел Надал на Финалите в Торино. Канадецът спечели с 6-3 6-4, което означава означава почти сигурно отпадане на Матадора от състезанието и край на надеждите му отново да оглави класацията на ATP в края на сезона. В последния кръг от груповата фаза Оже-Алиасим ще се изправи срещу Тейлър Фриц, а очевидно намиращият се в криза Надал излиза срещу Каспър Рууд.

Представителят на Канада бе много по-ефективен на сервис, записвайки 15 аса срещу само един на Надал, като в същото време допусна и по-малко двойни грешки. Оже-Алиасим пласира почти три пъти повече уинъри (32-13) и спечели 81% от точките си на първи сервис, като в същото време реализира два от четирите си брейкпойнта (50%). От своя страна Надал не успя да оползотвори нито един от петте си шанса за пробив, а спечелените на първи сервис точки бяха доста по-скромните 72% (26/36).

В първите седем гейма никой от двамата не стигна до пробив, като Надал на два пъти пропусна възможности да спечели подаването на съперника си – първо при 0-0, а след това при 3-3. В осмото действие от първия сет Рафа се откъсна с 40:0 и изглеждаше, че ще се стигне до поредното изравняване в резултата, само че последваха две поредни двойни грешки от страна на испанеца и пред 22-годишният канадец се откри дебютна точка за пробив, която веднага беше реализирана, след като Надал изкара далеч в аут длановия си удар по правата. Испанецът не се предаде и най-после спечели точка на съперниковото първо подаване, ала силите му не стигнаха за нещо повече и сетът отиде в сметката на Оже-Алиасим.

Втората част започна с гейм за Надал, но радостта на Матадора не продължи дълго. Уинърите на Оже-Алиасим идваха един след друг и скоро след това канадецът вече водеше уверено с 3-1 след нов пробив. Рафа спаси брейкпойнт в петия гейм и редуцира пасива си, но първата ракета на Канада продължи да играе на много високо ниво и не позволи водачеството му да бъде застрашено, триумфирайки с 6-3, 6-4 след около два часа на корта. Това е първи успех за Оже-Алиасим срещу Надал в кариерата му. /БГНЕС