Кризата в Близкия изток до момента

Израел и управляващите от "Хамас" в Газа водят война, която избухна, след като палестинското ислямистко движение предприе голямо нападение срещу Израел, който отвърна на удара с продължаваща бомбардировъчна кампания.

Ето основните елементи:

Атаката на "Хамас"

На разсъмване на 7 октомври, в последния ден на еврейския празник Сукот, бойци на "Хамас" нахлуват през границата, за да извършат най-тежкото нападение в 75-годишната история на Израел.

Те изстрелват ракети към Израел, докато стотици техни бойци пробиват строго охраняваната ограда около обсадения анклав.

Ужасът обхвана пограничните общности на Израел, след като повече от 1400 души бяха убити - много от тях бяха застреляни, изгорени живи или осакатени, твърдят израелските власти.

Сред тях са 270 души на музикален фестивал, както и още стотици в близките кибуци и градове като Офаким, Сдерот и Ашкелон.

Бойците са взели и повече от 200 души за заложници, сред които израелци, граждани с двойно гражданство и чужденци.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че нападенията са показали "жестокост, невиждана от времето на Шоа" - на иврит за Холокоста.

Много държави осъдиха нападението и подкрепиха Израел, а президентът на САЩ Джо Байдън го нарече акт на "чисто зло".

Иран, който е съюзник на "Хамас", изрази подкрепата си за нападението, но отрече да има пряко участие.

Експертите твърдят, че нападението на "Хамас" е сериозен провал на израелското разузнаване.

Няколко държави евакуираха свои граждани от Израел.

Израелският отговор

Израел бързо отвърна на удара с широкомащабна въздушна и артилерийска кампания, като обстрелваше Газа, докато силите му се сражаваха с бойци на "Хамас", намиращи се все още в Израел.

Оттогава, по данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа, при израелските бомбардировки са загинали над 4600 палестинци, предимно цивилни.

"Хамас" заплаши да убие заложници в отговор на бомбардировките на цивилни граждани.

На 9 октомври Израел - който мобилизира над 300 000 резервисти и разположи десетки хиляди войници около Газа и по северната си граница с Ливан - обяви "пълна обсада" на анклава.

След като прекъсна електрозахранването и доставките на храна, Израел прекъсна и водоснабдяването на 2,4 милиона жители на Газа.

На 10 октомври ООН заяви, че лишаването на цивилни граждани от стоки, необходими за оцеляването им, е "забранено" от международното право.

Същия ден Израел заяви, че е възстановил контрола си върху граничната зона около Газа.

Египет също увеличи дипломатическите си усилия за спиране на "ескалацията".

Заповед за евакуация

На 13 октомври Израел нареди на цивилното население в северната част на Газа да се евакуира в рамките на 24 часа и да се насочи на юг в името на своята "безопасност" преди очакваната сухопътна инвазия.

Около 1,1 милиона палестинци - почти половината от населението на Газа - живеят в северната част, която включва град Газа.

От "Хамас" и Саудитска Арабия отхвърлиха призива за евакуация, но въпреки това стотици хиляди палестинци избягаха на юг.

Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт я определи като "принудително прехвърляне", което представлява "престъпление", а ООН поиска заповедта да бъде "отменена".

По-широк регионален конфликт?

По-нататък на север Израел разменя трансграничен огън с ливанската войнствена групировка "Хизбула", близък съюзник на "Хамас" и Иран, което поражда опасения за по-широк регионален конфликт.

От 7 октомври насам при престрелките са загинали най-малко четирима души в Израел, включително трима войници и един цивилен.

В южната част на Ливан са убити най-малко 36 души, според данни на АФП - предимно бойци, но и най-малко четирима цивилни, включително видеожурналист на Ройтерс на 13 октомври.

Палестински бойци също са се опитвали да преминат границата.

Израел нареди на десетки северни общини да се евакуират, а хиляди ливанци избягаха от граничните райони към южния град Тир.

Хуманитарна криза в Газа

Нарасна тревогата за хуманитарна криза в Газа, като ООН съобщи за тежки условия, при които хранителните запаси, водата, лекарствата и горивата са на критично ниско ниво.

На 15 октомври ООН съобщи, че в Газа има един милион разселени хора. Същия ден Израел възобнови водоснабдяването на части от южната част на Газа.

Граничният контролно-пропускателен пункт Рафа в Газа с Египет, единственият пропускателен пункт, който не се контролира от Израел, беше затворен, след като израелски удари поразиха пункта и околностите му.

Доставките на помощи и камионите започнаха да се струпват от египетската страна, като първият контингент от 20 камиона влезе в Газа на 21 октомври, последван от още 17 ден по-късно след сключването на споразумение с посредничеството на САЩ.

Представители на ООН твърдят, че ситуацията в Газа е "катастрофална" и се нуждае от преминаването на 100 камиона дневно.

Вашингтон наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "хуманитарна пауза", тъй като в нея не се споменава "правото на Израел да се защитава".

Преговори за заложници

Между няколко държави се водят интензивни преговори за освобождаване на заложниците.

На 15 октомври "Хамас" публикува видеозапис на заложник в Газа.

На 20 октомври след посредничеството на Катар бяха освободени американска майка и дъщеря.

- Смъртоносен удар по болница в Газа -

На 17 октомври смъртоносен удар порази болницата "Ал-Ахли" в Газа.

Двете страни си размениха обвинения за кръвопролитието, но нито произходът на удара, нито броят на жертвите могат да бъдат независимо потвърдени.

Ръководеното от "Хамас" Министерство на здравеопазването на Газа заяви, че са загинали най-малко 471 души, докато източници от американското разузнаване изчислиха, че са загинали между "100 и 300" души.

Израел отрече да носи отговорност, като обвини за това погрешно изстреляна ракета, насочена към израелска територия от бойци на "Ислямски джихад" от близост до болницата. Френското военно разузнаване DRM заяви, че това вероятно е причинено от палестинска ракета, като "нищо не показва... израелски удар".

След взрива арабският свят се обедини в гняв и осъждане на Израел, като хиляди хора демонстрираха в целия регион от Иран до Мароко.

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Израел, за да потвърди подкрепата си и изключи отговорността на Израел. Той заяви, че войната е увеличила неговата "решимост" за създаването на палестинска държава./БГНЕС