Крокодил направи "девствено раждане" за първи път

За първи път е установено, че крокодил е забременял сам в зоологическа градина в Коста Рика.


Малкото крокодилче е клон на майка си, като е 99,9 % идентично с нея.

Феноменът на така нареченото "девствено раждане" е откриван при видове птици, риби и други влечуги, но никога досега при крокодили, съобщи Би Би Си.

Възможно е чертата да е наследена от еволюционен предшественик, така че динозаврите също да са били способни на самовъзпроизводство, смятат учените.

Яйцето е снесено от 18-годишен женски американски крокодил в парк "Рептилания" през януари 2018 г. Зародишът в него е бил напълно оформен, но мъртвороден и не се е излюпил.

Крокодилът през целия си живот е бил държан отделно от други крокодили.

Научният екип на парка се свързал с американски екип от Политехническия университет във Вирджиния, който е специализиран в девствените раждания, известни от научна гледна точка като партеногенеза.

При анализа на плода той е бил 99,9% идентичен с майка си, което означава, че не е имал баща.

Изследователите смятат, че крокодилите може да създават партеногенетични деца по-често и досега да са останали незабелязани, защото хората не са търсили такива случаи.

Освен това партеногенезата може да настъпи дори при наличието на мъжки екземпляри, поради което е възможно случаите на партеногенеза да са останали незабелязани.

Еволюционната причина за партеногенезата при различните видове все още е неизвестна, но случаите се появяват все по-често в научната литература, вероятно защото изследователите вече я търсят.

Една от теориите е, че това е механизъм срещу изчезването, който се задейства, когато числеността на даден вид намалява.

"Това ново доказателство предлага примамливи прозрения за възможните репродуктивни възможности на изчезналите роднини на крокодилите, а именно динозаврите", казват учените. / БГНЕС