Крокодилите ловят и със скок от водата

Соленоводен крокодил в австралийския щат Куинсланд скочи от водата и хвана птица, летяща малко над водата. Заснетото видео привлече вниманието на „Нюзуик“.

Дейвид Уайт, собственик на компания за сафари на крокодили и други диви животни, засне как птицата бе грабната от хищника, за който се знае, че не може да скача.

На кадрите се виждат много птици, летящи над река Дейнтри. Когато една от тях се снижи над водата явно в търсене на улов, огромният гребенист крокодил изкача от водата и в скок грабна животното. От кадрите се вижда как изкача главата, а не цялото туловище на влечугото.

„Виждал съм как крокодилите се ловуват, когато лисиците пият вода, но за 25 години никога не съм ги виждал да изкачат от водата и да ги хващат“, обясни Уайт. Той подчерта, че не може да повярва на видяното и е впечатлен от скоростта и точността на крокодила.

Солените крокодили живеят по крайбрежието и в речните системи в Северна Австралия. Наричат се още гребенисти крокодили, заради шиповете по гърба им. Тези влечуги са хищници, които се хранят с птици, биволи, диви свине, плодови прилепи и риби. Те са по-големи от своите сладководни роднини, растат до шест метра дължина и тежат до един тон. /БГНЕС