Крум Зарков: България има всички шансове на 8 декември да стане част от Шенген

Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат - да се признае правото на страната ни да бъде в Шенгенското пространство.

Това заяви пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков. Той допълни, че през последните месеци страната ни е успяла да привлече подкрепата по въпроса от страна на евроинституциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни - всички със заключението, че изпълняваме изискванията за Шенген.

"Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия. Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически аргументи да се противопостави. Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави. Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното. Когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ние ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница. Не може страната ни да изпълнява всичките ни задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права", коментира Зарков. /БГНЕС