Крум Зарков: Рюте да внимава, казаното от него не е позицията на Европа

„България ще влезе в Шнеген след няколко дни или след няколко месеца. Президентът реагира остро и навреме. Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само на, но и тях. Рюте да внимава. Това няма да мине просто така“, заяви пред БТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Не става дума за емоция, а за право. Всичко, което е казано, е направено. Не очаквах такава реакция. Ние правим много стъпки в тази посока. Това е непрекъсната борба. Не заради Нидерландия искам борба с корупцията, а заради нас. Казаното от Марк Рюте не е позицията на Европа. Европейската комисия на най-високо ниво, Европейският парламент и всички страни членки с изключение на една са на страната на България“, добави той.

Зарков подчерта, че уважава позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи.

„Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген. Начинът, по който го направиха, е абсолютно неприемлив, необоснован политически и юридически“, подчерта министърът на правосъдието.

Решенията са грешни. Това е ясно и на тези, които ги внасят. Тази комбинация от два типа гласуване в една секция обезсмисля всички усилия за честен вот, ще направи организацията на изборите трудна. Хората в секционните комисии ще са поставени на издевателства – ще стоят по 20 часа, ще смятат хиляди сметки. Това е погром“, допълни той.

„Електоратът на БСП с нищо не е по-лош, по-слаб и по-малко умен от другите. Не приемам това нещо. Г-жа Нинова знае, че това е простовато обяснение на спада на подкрепата към БСП. Това ще доведе до още по-голям спад. С поредица от грешни решения БСП беше извадена от лявото, за да бъде вкарана в националистическа и консервативна ниша. Сега загуби позицията си на борец на ГЕРБ“, категоричен е Зарков.

Последните промени в Изборния кодекс не помагат нито за по-честни, нито за по-прозрачни избори, добави министърът.

„Да търгуваш с кодове на машини е „нон сенс“. Кодът е регулиран и публично има процедура как може да се види. Това е пореден епизод от този вреден дебат. Същите хора, които се съмняват в машините, повтарят, че те ще останат“, обясни министърът./БГНЕС