КС е приел доказателствата за двойното гражданство на Кирил Петков

Конституционният съд е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Очаква се в близките десетина дни КС да се произнесе по казуса, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът предстои да установи кога точно канадските власти са взели решението, според което Петков вече не е поданик на държавата на кленовия лист. Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от него, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август.

"Конституционният съд с единодушие на участвалите единадесет съдии прие с определение писмени доказателства по дело № 18 от 2021 г. Със същото определение Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства. Приетите писмени доказателства ще бъдат публикувани заедно с определението на страницата на Съда в интернет по партидата на конституционното дело със заличаване на личните данни", се казва в решението на съда.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков. /БГНЕС