КС прекрати делото за комисията за нова Конституция

Конституционният съд отклони искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес, 1 декември 2020 г., Конституционният съд с Определение № 3/2020 г. по конституционно дело № 12/2020 г. отклони искането на президента на Република България за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България от 2.10.2020 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 6.10.2020 г.), поради отмяна на Решението от Народното събрание, и прекрати производството по делото“, се казва в съобщението.

Определението е прието единодушно.

Идеята за нова Конституция бе предложена от премиера Бойко Борисов в средата на лятото. По-късно стана ясно, че ВНС не може да се свика, тъй като са необходими над 160 депутатски гласа, а БСП и ДПС отказаха да подкрепят това предложение. /БГНЕС