КС решава за гражданството на Кирил Петков

Днес ще видим какво ще е решението на Конституционния съд. Разочарован съм, че не ми дадоха възможността да вкарам писмено становище.

Това каза Кирил Петков пред Нова телевизия при участието му в предизборен дебат като един от лидерите на „Продължаваме промяната”. Днес се очаква КС да се произнесе по казуса с двойното му гражданство.

Всеки един български гражданин е защитен от конституцията да може поне да даде гледната си точка. Когато един съд не даде възможност дори да се чуе гледната точка и когато привиква експерти, които са дали вече становище срещу този казус, и те са независимите експерти към съда, аз лично започвам много да се притеснявам какво ще е днешното решение, коментира Петков.

Когато чуя становището днес, аз ще публикувам своето становище и ясно ще се изразя по него, заключи Петков.

БГНЕС припомня, че Кирил Петков беше назначен за министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев, което започна работа през май.

През лятото стана известно, че Петков има двойно гражданство, което според законите на България не му позволява да заема висш държавен пост. Петков заяви, че е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство на 21 април. Няколко месеца по-късно той съобщи, че разполага с документи, според които не е канадски гражданин.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

КС допусна за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Петков.

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства. /БГНЕС