КС ще допусне за разглеждане казуса с гражданството на Петков

Конституционният съд ще допусне за разглеждане казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. Това съобщиха за БГНЕС от съда.

От там уточниха, че за изясняване на случая ще бъде поискано съдействие и от Министерството на външните работи и от други засегнати институции.

Проблемът с канадското гражданство на министър Петков възникна след като група народни представители поискаха съдебните власти да се произнесат по случая.

Самият Кирил Петков на 23 август изпрати до медиите копие от волеизявлението му за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.

„Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.”, се казва в изявление на министъра.

С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани, добави тогава Петков.

В началото на 90-те години на миналия век Конституционният съд разглежда подобен случай с двойно гражданство на тогавашния лидер на Българския бизнес блок Жорж Ганчев. /БГНЕС