КСНС при президента заради бюджета и миграционния натиск

Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който ще се проведе от 14.00 часа на „Дондуков“ 2, предаде репортер на БГНЕС.

Темите, по които ще работи съвещателният орган при държавния глава, са: „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

Президентът вече многократно призова парламента и парламентарно представените формации да се заемат със обсъждане и гласуване на актуализациите в бюджета, предлагани от служебното правителство, за да може страната ни да се справи с финансовите измерения на кризата, причинени от новата COVID-вълна. Средствата за нужни за подкрепа за бизнеса, за социални мерки, за здравеопазване, за спешната помощ, за медиците на първа линия и други.

Обсъждането на темата с новата мигрантска вълна на най-високо държавническо ниво се налага тъй като всички центрове за временно настаняване на нелегални мигранти към дирекция „Миграция“ на МВР - в Любимец и Бусманци, са изцяло препълнени. Бежанците са от различни държави - Афганистан, Ирак, Иран, Сирия, кюрди, палестинци. Сред тях има и жени и непълнолетни деца. /БГНЕС