КСНС приключи без обща позиция

Приключи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на който членовете на служебното правителство, председателят на Народното събрание, председателите на партии в парламента и ръководителите на службите за сигурност трябваше да обсъждат анонсираните по-рано две теми - преодоляване на последиците от корона кризата и справяне с мигрантския натиск. Актуализацията на бюджета обаче е била сред водещите теми, предаде репортер на БГНЕС.

Консенсус на КСНС не се постигна, няма да има общо становище, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която първа говори пред медиите след приключване на заседанието.

Според нея трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура – да се връчи бързо мандата на нас, ние сме заявили, че ще го върнем веднага. Не бива да се бави връчването на мандата, каза Атанасова.

Няма промяна на нашата позиция, ние сме против актуализацията на бюджета и този дебат не трябва да се води в президентството, заяви още Атанасова.

Тя съобщи, че по време на заседанието е имало гласуване служебният министър на икономиката Кирил Петков да не бъде допуснат заради казуса с двойното му гражданство.

Не може гражданин на чужда държава да присъства на подобен тип разговори и срещи, каза тя и добави, че всички представители на партиите, с изключение на Христо Иванов, са гласували Петков да не бъде допускан на КСНС.

И на КСНС заявих, че ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, но има неща, които за нас са неприемливи и между първо и второ четене ще предложим корекции, заяви на излизане председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова.

„За” актуализация на бюджета сме, уви, май малко бяхме такива, каза Нинова след продължилото четири часа заседание на съвещателния орган. Не стигнахме до общо заключение, че тази актуализация е необходима, добави тя.

Съветът започна лошо с процедурата Кирил Петков да не бъде допуснат, подчерта още Нинова и отказа да отговори как е гласувала, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ минути по-рано заяви, че единственият, който е гласувал за оставането на служебния министър бил Христо Иванов от ДБ.

Лидерът на БСП отбеляза, че участниците в КСНС са постигнали „забележителен консенсус” за мигрантския натиск.

Окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взето в парламента, съобщи съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов след заседанието.

Иванов не отговори какво точно се е случило на съвета, но подчерта, че са били обсъдени всички кризи, с които страната ни се сблъсква. От думите му стана ясно, че в ДБ ще вземат решение дали да подкрепят актуализация на бюджета колективно. ПГ утре се събира и ще вземе окончателно решение, добави той.

Иванов отново повтори, че ДБ има ясен ангажимент да не подкрепя правителство с мандат на БСП. По думите му, хипотезите за покрепа или не около третия мандат не биха имали смисъл, ако партия “Има такъв народ” не промени позицията си за неподкрепа при никакви условия.

Парламентарната аритметика е много ясна - без ИТН такъв разговор изобщо няма смисъл да се води от наша гледна точка, защото ние не можем да участваме в правителство, което се ползва с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, заяви Иванов.

Партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани. Жалко е, че не разбират отговорността си, коментира и председателят на ПГ на Изправи се БГ. Ние идваме” Мая Манолова.

Третият мандат е последният шанс да има редовно правителство. Ако не се постигне актуализация на бюджета служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще възникват един след друг, каза още Манолова.

Естествено, че подкрепих участието на Кирил Петков в КСНС. Неговият доклад беше важен, каза още Манолова. /БГНЕС