КСНС заседава по евроинтеграцията на РС Македония

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания”.

Заседанието ще се проведе на 10 януари от 14.00 часа и в него участват председателите на парламентарно представените политически сили, предаде репортер на БГНЕС.

Важно е да има позиция на този най-висш политически орган. Трябва да ускорим процеса по евроинтеграция на РС Македония, но при зачитане на националния интерес. Важно е да разберем, че правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културния живот на страната е въпрос от изключителна важност и за България. Аз не веднъж съм призовавал и за прекратяване на езика на омразата, коментира президентът Радев дни преди КСНС.

В навечерието на заседанието на съвещателния орган премиерът Кирил Петков коментира, че темата РС Македония е национален въпрос и всички мнения трябва да бъдат чути. Той бе категоричен, че позицията на страната ни към преговорния процес се запазва, а в управляващата коалиция има обща и ясна позиция, съгласувана пред очите на целия български народ.

Още следващия вторник, 18 януари, българският премиер ще отиде в Скопие на среща с бъдещия северномакедонски лидер Димитър Ковачевски. Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между двете държави и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

„Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи РС Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и РСМ ще имаме от този процес“, заяви Кирил Петков.

Пред държавната македонска агенция Ковачевски пък коментира, че посреща Кирил Петков с очакване за изграждане на конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни на всички нива. Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори.

Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция и съм убеден, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България, добави той. /БГНЕС