КТ “Подкрепа” отбеляза 1 май с концерт и призив политиците да се вслушват повече в гласа на работниците

“1 май е датата, на която се сещаме, че много неща, които доста хора приемат за природни явления, са се случили след много тежка упорита борба - осем часов работен ден, болнични, майнински, детски, пенсии, забрана на детски труд, равни права на мъжете и жените са неща, за които хората са давали живота си. Също така си припомняме, че и днес има неща, за които да се борим".


Това заяви в интервю пред БГНЕС инж. Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”.

Манолов отбеляза, че КТ “Подкрепа” организира подобно събитие за 7-ма година, и този празник започва да става традиционен. “Тази година ще поставим един малко по специфичен акцент, който ще е върху борбата с трафика на хора с цел трудова експлоатация”, съобщи той.


“На хората искам да кажа, че нищо в този живот не се подарява. За всяко нещо в този живот трябва да се преборим, защото както е ясно - безплатен обяд няма“, отбеляза Манолов.


Президентът на КТ “Подкрепа” добави: “Иска ми се да кажа политиците да мобилизират цялата мъдрост, на която са способни, но аз имам един проблем тук и той е свързан с това, че вече около 30 години се занимавам с това, което се занимавам и това е 18 министър-председател, с който съм работил и не съм кой знае какъв оптимист.”


Ваня Григорова, икономист и синдикалист от КТ “Подкрепа” призова политиците да се вслушват повече в гласа на работниците, а работниците - “да не забравят, че всичко това, което имаме не е подарено, а придобито в следствие на борби. Не може да си дадем почивка от защита на нашите права и да очакваме, че някой ще ни ги подари”.

Според нея днес не е ден само за празнуване, но и ден за искания и за борба. “Именно затова е важно да продължаваме да настояваме за увеличаваме на доходите, защото знаем какво е заложени в Бюджета”, каза Григорова и уточни, че в момента настроенията са по-скоро за замразяване на доходите, за да не се взимат допълнително данъци, за да можем да влезем в Еврозоната.

“Имаме ли нужда да влезем в клуба на богатите като прислужници? Според нас не. Затова данъци върху свръхпечалбата и никакво замразяване на доходите. Не хората трябва да платят цената на кризата, в която се намираме в момента, а политиците и тези, които спечелиха от кризата”, категорична е тя.

Григорова посочи, че очакванията на хората са управляващите да направят коалиция, да има управление и очакват следствие на това да има стабилност в държавата./БГНЕС

Тагове: