Куче откри редки средновековни монети

Недалеч от Валзбич куче на име Кайтуш изкопа глинен съд със средновековни монети и се оказа, че това съкровище е най-голямото, откривано в Полша през последния век, съобщи Arkeonews.

Според изданието кучето надушило съкровището, докато се е разхождало със собственика. На следващия ден археолозите дошли да проучат находката. Според тях кучето е попаднало на монети брактеати от началото на 13 век. Името на монетата идва от латинската дума bractea, което означава тънка ламарина. За последно брактеатите са открити през 1972 г. Тогава в Померания са намерени повече от сто такива монети.

През Средновековието тези пари са можели да се секат от крале, принцове и епископи. Намереното от Кайтуш съкровище първо ще бъде внимателно разгледано от експерти, а след това ще бъде предадено в музея.

По-рано стана известно, че в Обединеното кралство кученце е намерило съкровище със стари монети на стойност почти 6000 паунда. След находката собственикът започна да нарича домашния любимец „семеен златотърсач“. /БГНЕС