Кучетата вегани са по-здрави

Въпреки че е известно, че кучетата са месоядни, проучване на австралийски и британски учени показва, че ако са на веганска храна, може да са малко по-здрави.

Изследователи от университета в Уинчестър са установили, че ако четириногите не ядат животински продукти или остатъци, те обикновено имат по-малко здравословни проблеми. Заключенията се основават на данни, предоставени от собственици на животни.

Собствениците на веганската група съобщават за по-малко случаи на затлъстяване, храносмилателни проблеми, артрит и проблеми с очите и ушите. Като цяло 70% от собствениците оценяват своя веган домашен любимец като "здрав" в сравнение с 55% от хората, чиито домашни любимци са яли конвенционална храна.

Все пак кучетата се нуждаят от много протеини, а това е по-лесно да се постигне с източници на месо. Веган храните трябва да бъдат внимателно разработени, за да се постигне тази цел.

Проучването, финансирано от Организацията за осведоменост за храните ProVeg International, включва повече от 2500 собственици на кучета. Повечето от тях – 54%, хранят кучето си с конвенционални храни на месна основа. Една трета съобщават, че те ядат сурово месо, а 13% поставят домашните си любимци на веганска диета. Като цяло половината от анкетираните в групата на конвенционалните храни казват, че кучето им има здравословен проблем, в сравнение с 43% от тези, които ядат сурово месо и 36% във веганската група. /БГНЕС