Кулеба: Каските и жилетки са важни, ще умрем защитени

Нямаме ясен отговор за предоставяне на военна помощ. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който за втори път е в българския парламент в рамките на последните два дни, предаде репортер на БГНЕС.

Той участва в откриването на фотоизложбата „СТОП на войната в Украйна”, подредена в европейския кът на Народното събрание.

Украинският първи дипломат подчерта, че позицията на българското правителство и парламент за помощта за украинските бежанци, за европейската перспектива на Украйна и за санкциите срещу Русия е ясна и важна за страната му.

Пред депутати и медии в парламента Кулеба подчерта, че тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин.

Тези, които искат да помогнат, винаги ще намерят начин за това. Тези, които казват, че защитават цели и принципи, трябва сега да застанат за Украйна. Всеки, който намери причина или аргумент да не вземе подобно решение, действа в полза на агресията. Аргументите им може да изглеждат рационални, но съм сигурен, че по време на война, останалият свят трябва да заеме страната на жертвите, а не на агресорите. Затова се надявам, че тези снимки ще помогнат на някои политици и членове на правителството да си представят какво преживяват тези хора в момента и да вземат правилното решение. Най-добрият начин да спрем войната е да подкрепим Украйна, а не да стоим неутрални, заяви Кулеба.

Скъпи българи, животът е труден и понякога трябва да вземаме решение. Не може да бъдем по средата и трябва да заемем страна. И тази страна трябва да е на страната на правдата. Единственото, което ще кажа е, че трябва да вземете решение, заяви Дмитро Кулеба.

Украинският външен министър заяви, че ще остане в България докато не получи ясен отговор на исканията си.

Но, ако ви притеснявам с присъствието си, не се притеснявайте, скоро ще напускам, каза Кулеба.

Според него изпращането на каски и бронежилетки е важна и добра мярка от политическа гледна точка, но по време на война трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш.

„По този начин, който е политически оправдан от ваша гледна точка, вие искате да умрем защитени”, каза Кулеба. /БГНЕС