Кулеба обсъди с турския си колега запазването на зърнената сделка

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с турския си колега Хакан Фидан в рамките на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, съобщи Си Ен Ен.

"Обсъдихме широк спектър от области, в които Украйна и Турция могат да постигнат напредък в двустранното сътрудничество. Потвърдих интереса на Украйна към запазване и разширяване на инициативата "Черноморско зърно", както и към мобилизиране на глобалната подкрепа за Формулата на мира", написа Кулеба в Туитър.

В актуализирана информация от вчера ООН заяви, че износът в рамките на инициативата е "спаднал значително от пика от 4,2 млн. метрични тона през октомври 2022 г. до 1,3 млн. метрични тона през май, което е най-ниският обем от началото на инициативата през миналата година".

"Генералният секретар е разочарован от забавянето на темповете на инспекциите и изключването на пристанище Южни/Пивденни от Черноморската инициатива. Това доведе до намаляване на движението на корабите, влизащи и излизащи от украинските морски пристанища, което доведе до спад в доставките на основни хранителни продукти за световните пазари", се казва в изявлението.

Споразумението за Черноморската инициатива ще бъде подновено на 17 юли.

Украйна е основен доставчик на зърно за Световната продоволствена програма. По данни на Европейската комисия на Украйна се падат 10 % от световния пазар на пшеница, 15 % от пазара на царевица и 13 % от пазара на ечемик. Тя е и ключов световен играч на пазара на слънчогледово олио.

Миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че Русия обмисля да се оттегли от зърнената сделка, като отбеляза, че Москва е участвала в споразумението, за да поддържа отношения с "приятелски" държави. /БГНЕС