Кулеба определи преговорите в Джеда като "пробив"

Преговорите, проведени през миналия уикенд в Саудитска Арабия, бяха "пробив" за Киев, който показа, че е възможно да се събере световна подкрепа за плана от 10 точки, предложен от президента Володимир Зеленски за прекратяване на войната с Русия, заяви външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба, цитиран от "Киев Индипендънт".


"Ако една страна иска да бъде на предната седалка на световната политика, тя трябва да стане част от тези координационни срещи", каза Кулеба в интервю за Ройтерс, имайки предвид разговорите в Джеда и събитието по-рано това лято в Копенхаген.

В разговорите, които се разглеждат като опит на Киев да създаде по-широка коалиция от сили, които да подкрепят неговата визия за мир, участваха официални лица от повече от 40 държави, включително Китай, Индия, Бразилия, Съединените щати и европейските страни, но не и Русия.

Украйна получи силна подкрепа от Запада, докато отблъскваше руската инвазия, но ѝ беше по-трудно да спечели големите икономики от глобалния Юг.

Планът на Зеленски, който Киев иска да послужи като основа за мир, слагащ край на войната, започнала през февруари 2022 г., включва изтеглянето на всички руски войски и връщането на цялата украинска територия в законните граници.

Кулеба заяви, че броят на държавите, заинтересовани от участие в срещи като срещата в Джеда, се е "увеличил драстично" през последните седмици, като добави, че събитията полагат важна основа за бъдещи разговори относно визията на Украйна за мир.

"Напълно сме удовлетворени от динамиката на този процес", каза той.

"Смятам, че срещата в Джеда беше пробив, защото за първи път събрахме държави, представляващи целия свят, а не само Европа и Северна Америка", добави Кулеба.

Русия заяви, че е отворена за мирни преговори с Киев, но държи на претенциите си към четири украински области, които според нея са анексирани миналата година и напълно или частично се контролират от Кремъл, както и към Крим, който Москва анексира през 2014 г. - условие, което Киев няма да приеме.

"Състезание за Африка"

Кулеба призна, че противодействието на руското влияние на места като Африка - където връзките с Москва датират още от съветската епоха - остава предизвикателство, тъй като Украйна се стреми да разшири кръга на страните, които стоят зад нея.

Министърът направи три посещения на континента. Той се опита да противопостави целите на Украйна там, които по думите му включват сътрудничество в области като образованието, строителството и цифровизацията, на присъствието в Африка на руската наемническа групировка "Вагнер".

"За разлика от Русия, ние искаме да инвестираме в Африка това, което ще бъде от полза както за тях, така и за нас, защото най-голямата инвестиция на Русия в Африка е Вагнер", категоричен е Кулеба. "А това е инвестиция в (не)сигурността на Африка", подчерта той.

Отказът на Русия миналия месец да удължи срока на действие на пакта, позволяващ на украинското зърно да напуска черноморските пристанища, също засегна силно континента. По време на срещата на високо равнище в Санкт Петербург миналия месец африканските лидери настояха пред руския президент Владимир Путин да реализират свой собствен план за мир.

Но Кулеба заяви, че турският президент Реждеп Ердоган, който балансира отношенията между Москва и Киев, има най-голям шанс да съживи споразумението, постигнато с посредничеството на ООН.

"Мисля, че няма да е пресилено да кажа, че президентът Ердоган вероятно е единственият човек в света, който може да убеди президента Путин да се върне към инициативата "Черноморско зърно", каза той.

"Западът все още е на път"

Кулеба също така омаловажи идеята, че бавно развиващата се контраофанзива на Киев за отвоюване на окупираните от Русия територии, започнала през юни, може да отслаби подкрепата на Запада за Украйна в критичен момент и да я принуди да започне преговори.

Украинските сили постигнаха само ограничени успехи в някои части на източната и южната част на страната, където добре изградената руска отбрана забави настъплението им през обширни части от степта.

Макар да признава, че някои обществени "гласове" на Запад поставят под въпрос логиката на подкрепата на техните правителства за Украйна, Кулеба заяви, че не вижда признаци от страна на официалните лица, че подкрепата намалява.

"Ключовото нещо за нас е да държим правителствата на правилния път - а те засега са на правилния път", подчерта Кулеба.

Говорител на Белия дом заяви миналия месец, че украинската операция "не е в задънена улица" и че силите на Киев "се движат".

Кулеба също така изрази оптимизъм, че Украйна в крайна сметка ще получи ракетите с голям обсег на действие, които търси от САЩ и Германия и които ще позволят на украинските сили да нанасят удари по-дълбоко зад руските линии. "Те са в процес на извършване на собствени изчисления и анализи", каза той. "И тези възможности... мисля, че ще бъдат отключени. Но това изисква повече време", обобщи украинският външен министър. /БГНЕС