Кулеба: Победа за Украйна ще е освобождението на цялата територия

Украинската армия ще освободи цялата територия, окупирана от руските сили, независимо колко време ще отнеме това, каза външният министър Дмитро Кулеба пред АФП тази седмица, добавяйки, че това е желанието на украинския народ.


„Нашата цел е победа, победа под формата на освобождение на нашите територии в границите на Украйна от 1991 г. И не ни интересува колко време ще отнеме“, каза той.

„Докато украинският народ споделя тази цел, украинското правителство ще върви ръка за ръка със собствения си народ“, подчерта Кулеба.

Дългоочакваната контраофанзива на Киев започна през юни, но Украйна призна, че води тежки битки, докато се бори да пробие силно укрепените руски позиции.

По отношение на скоростта, с която върви контраофанзивата, Кулеба каза, че Украйна не изпитва натиск от страна на западните съюзници да я ускори, като същевременно призна критиките.


Той шеговито насърчи критиците на офанзивата да „идат и да се присъединят към чуждестранния легион“, за да помогнат на усилията.

„Лесно е да кажеш, че искаш всичко да става по-бързо, когато не си там.“

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу тази седмица каза, че военните ресурси на Украйна са "почти изчерпани", въпреки че получава западни доставки на оръжие. Според него, руските сили отбелязват успехи в северната област Харков, докато Украйна обяви тази седмица, че е превзела село от силите на Москва по южната фронтова линия в индустриалния регион Донецк. /БГНЕС