Кулеба: Работим усилено за решаването на проблемите с Полша и Унгария

„Работим усилено за решаването на всички проблеми с Полша и Унгария. Продължихме да изнасяме стоки през Черно море и ефективно победихме руския черноморски флот.


Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на специална пресконференция за чуждестранните медии, на която беше поканена Агенция БГНЕС.

„Работим усилено да нормализираме отношенията си с Унгария. Добре се познаваме с Петър Сиярто (външен министър на Унгария). Имаме голямо желание да подобрим отношенията си, преди месец започнахме план за справяне с належащите проблеми между страните. Ние разчитаме, че Будапеща няма да блокира помощ за Украйна в НАТО и ЕС.“

„С Полша нямаме никакви проблеми, само в търговията със земеделски продукти има напрежение. Призовавам да не се политизират подобни спорове. Работим за постигането на решение“, допълни Кулеба.

Кулеба заяви, че е шокиран от факта, че Съединените щати все още не са одобрили нов пакет от военна помощ.

"Това, което наистина има значение и което ни шокира, е, че решението все още не е прието", добави той.

"Наближава краят на март и обсъжданията продължават, обсъжданията по въпроса от жизненоважен интерес, стратегическия интерес на САЩ в Европа", каза Кулеба.

Коментарите му идват ден след като президентът Володимир Зеленски подчерта, че бързото решение на Конгреса е "критично важно" по време на среща с американския сенатор Линдзи Греъм.

Външният министър заяви, че не трябва страните да се поддават на изнудването и заплахите на Русия.

„Украйна е пример, че заплахите и изнудването на Путин не работи. Русия се оттегли от зърнената сделка и обяви „блокада“ над пристанищата ни. Ние продължихме да изнасяме стоки и ефективно победихме руския черноморски флот. Решителността побеждава изнудването“.

Кулеба коментира и очакваната среща на високо ниво в Швейцария:

„Срещата ще се случи, но организацията е бавна, за сега няма точни дати и поканени държави. Изисква се време за подобни срещи, но за нас осъществяването на срещата е приоритет“.

Кулеба отбеляза, че страните от Глобалния юг наблюдават отблизо развитието на военните действия и дипломацията им се променя в зависимост от случващото се на фронта.

„Страните от Глобалния юг заемат предимно украинската страна, когато Киев има инициативата, като инициативата се промени, те предприемат по-балансиран подход“.

„Сигурността в много от тези страни зависи от украинска победа, защото ако на Путин му е позволено да прави каквото си иска. Несигурността в тези страни ще се увеличи“, допълни Кулеба.

Според него Китай може да допринесе за края на войната в Украйна заради добрите връзки между Пекин и Москва./БГНЕС