Кулеба: Условията на Русия за възобновяване на сделката за зърно са изнудване

Черноморската инициатива за зърно "трябва да бъде възстановена", но не с цената на приемане на шантаж, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.


Той реагира на твърденията на руския президент Владимир Путин, който вчера заяви, че Русия няма да възобнови Черноморската зърнена инициатива, ако Западът не отмени санкциите, свързани с руското зърно и торове.

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в Сочи потенциалното възстановяване на споразумението.

Ердоган заяви, че се надява скоро да бъде постигнато решение и че "Украйна трябва да смекчи подхода си, за да предприеме съвместни стъпки с Русия".

Кулеба подчерта, че на Путин не може да се има доверие. "Ако сега направим отстъпки", Русия ще се върне "след месец и ще предложи нови условия", каза той.

Украинският външен министър добави, че няма "никакви правни или политически основания руснаците да се оттеглят от споразумението", като подчерта, че между Украйна и Турция съществуват "отношения на доверие".

Кулеба изтъкна, че турският външен министър Хакан Фидан неотдавна е бил в Киев, където се е срещнал с президента Володимир Зеленски, за да обсъдят руската блокада на черноморския зърнен коридор.

Той уточни, че очаква Ердоган да влезе в контакт със Зеленски, за да обсъди подробностите от преговорите си с Путин.

Москва се оттегли от сделката за черноморското зърно на 17 юли, което предизвика скок в цените на пшеницата и опасения за продоволствената сигурност в световен мащаб.

Преди това споразумението позволяваше на Украйна да изнася зърното си през черноморските си пристанища в условията на продължаващата пълномащабна руска инвазия.

Турция изигра важна роля в посредничеството при сключването на сделката за зърно през юли 2022 г. След разпадането на споразумението Анкара е в контакт както с Киев, така и с Москва, като обсъжда възможностите за неговото възстановяване. /БГНЕС