Кулинарен фестивал изненада с традиционни вкусове от... Тутракан

В неделния ден пред НДК се провежда третото издание на Фермерски фестивал София за 2023 г. Темата на изданието е "Кулинарни съкровища от близо и далеч”, предаде репортер на БГНЕС.


"Фестивалът се провежда за девета поредна година, а от три години го правим всеки месец. Посетителите мигат да видят много вкусна храна, предложена лично от производителите, както и интересни подаръци, сувенири, натурална козметика - всичко с естествени материали, а и може да опитат вкусни ястия, приготвени на място от различни краища от страната, за децата има работилници". Това заяви в интервю пред БГНЕС Ралица Касимова, организатор на Фермерския фестивал.


Касимова каза, че имат и гости от Тутракан - едната група ще изнесе фолклорно изпълнение, а две групи приготвят традиционни ястия.


Калина Михайлова приготвя традиционни тутракански гозби: рибена чорба със седем вида риба от Дунав; лучник със сини сливи и пиле; мамалига със сирене, а Кристиян Якимов приготвя традиционната рецепта “Риба саламурика”, характерна за Рибарската махала в Тутракан. Във фестивала гостува и любителската фолклорна група “Детелини” от читалище “Никола Вапцаров - 1873” с традиционни песни и танци от района на Тутракан.


“Нашето представяне е доста цялостно и мащабно. От една страна имаме представители на тутраканското читалище читалище “Никола Вапцаров - 1873” и с нас е самодейна група, която пее, готви и танцува, както и имаме колеги от селата Шуменци и Белица”, каза пред БГНЕС Лидия Светославова от читалище “Никола Вапцаров - 1873”.

Светославова разкри, че техните кулинарни хайлайтове са мамалига, рибена чорба, лучник със сини сливи и др. “За първи път се включваме във фестивала, радваме се, че ни поканиха”, добави тя.

Във фестивала има и изложба на стари готварски книги, ръкописни тетрадки с рецепти и стари предмети от бита, събрани от кулинарния колекционер Марин Лесев, както и книжни щандове./БГНЕС