Културен център „Иван Михайлов“: Няма „наша“ и „ваша“ история, тя е обща с майка България

Няма „наша“ и „ваша“ история, - историята е една с майка България. Това се казва в изявление на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Като граждани на нашата държава искаме да живеем в мир и да се сложи край на лошите отношения с Майка България. Ние искаме нашите деца да живеят в мир, да се учат на морал и етика, и да учат истинската история, която е дял от нашия български корен“, призоваха от Културния център.

Те се противопоставят на антибългарската кампания, която през последните дни се води в Република Македония, заявявайки, че тя е наследник на старите рефлекси от епохата на режима на Югославския диктатор Тито.

„Антибългарският рефлекс отляво и отдясно заработи и от седмица сме свидетели на надпреварата от клевети и вярност към Титовото етническо инженерство във Вардарска Македония“, заявяват от Центъра.

От Центъра допълват, че е лъжа, че има българска позиция, която да пречи на македонските граждани в Северна Македония да се самоопределят. „Само при нас има политици, които искат да ни делят на българи и македонци, никой не може да отнеме правото на македонските българи да бъдат горди македонски патриоти. Такива бяха нашите предци, нашите македонски поборници от Илинденското въстание, истинските членове на ВМРО – Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Ванче Михайлов“, допълват те.

По отношение на езика те заявяват: „Ние с българите говорим два различни варианта на един език. Това е факт – германците и швейцарците имат като нас и българите същите различия. Всеки има право да си нарича езика така, както иска. Нашият език беше създаден с декрет на 2 август 1944 г. Но питаха ли ни на референдум как да си наричаме езика? Не! “. От Центъра припомнят, че днес има дефиниция на езика в Конституцията на Македония като „македонски“, и че този официален конституционен език е признат от България.

„Но корените на нашия език, както и на българския, лежат в общата история на нашия народ – народът на Светите Братя, на Свети Климент, на Свети Наум, на братя Миладинови, и на много други. Днес нашият македонски вариант на езика има дефиниция в Конституцията, значи имаме конституционен език. Това България го призна в Договора за добросъседство и приятелство, а Договорът е основата на нашето членство в ЕС“, завършва Центърът./БГНЕС