Културен дом в Перник тъне в разруха

Домът на металурга в пернишкия квартал „Изток” или по-известен като културния дом е една от емблематичните сгради в Перник, за съжаление оставен на произвола на времето от близо десетилетие, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Строителството на културния дом започва през 1961 г. През годините той е културно средище на квартал "Изток" (бивш кв. "Ленин") и Металургичния завод "Ленин". След обявяването на завода в ликвидация, Домът на металурга е продаден. В момента тъне в разруха и набези на наркомани, клошари и крадци.

Сградата е била културно средище, в нея е имало читалище, кино, художествена библиотека, фотографски лаборатории, голяма репетиционна зала за фолклорния танцов състав „Граово“, смесен хор, сатиричен състав.

А сцената била специална - въртяща се и специално създадена за театрални постановки и концерти. На горния етаж се е помещавала кафе-сладкарница, а по-късно преустроена в барче, известно като „Червеното”.

След като сградата била продадена от фирма „Стомана” и преминала в собственост на нова фирма, от кметството в квартал „Изток” успели да спасят костюмите на фолклорния ансамбъл и част от книгите в съществувалата богата с техническа литература библиотека. За жалост 2-3 камиона от книгите отишли на боклука и едва тогава другите били прибрани, а сега са в каталога на Регионалната библиотека „Светослав Минков”.

Около 1981 година е направен последният голям ремонт на сградата. По повод честванията на "13 века България", във фоайето на втория етаж е нарисуван огромен стенопис, посветен на 1300-годишнината от основаването на българската държава, той е уникален по рода си.

За съжаление днес имуществото е разграбено, вътре в сградата е свърталище на наркомани, спят клошари, вандали дори палят книгите, обект на културното наследство.

Немалко граждани алармират в социалните мрежи за опазването на сградата и показват зловещата й вече осанка… Докога, питат те, ще продължаваме да позволяваме да се руши културата ни и наследството на България?! Въпросът и до днес е без отговор… /БГНЕС