Културен македонски клуб откриха в Благоевград

Македонски културен клуб бе открит днес в Благоевград. За разлика от откриването на българските клубове в Северна Македония, всичко премина без провокации от наша страна, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

От македонска страна присъстваха Миле Бошнаковски, генерален секретар на президента Стево Пендаровски и лидерът северномакедонската опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски. Пред клуба, носещ името на Никола Вапцаров се вееха знамената на забранената организация ОМО-Илинден, провокации от тяхна страна нямаше, изключвайки шествието им по централните улици на Благоевград, поднасяйки венци пред паметника на Димитър Благоев.

Мицкоски в Благоевград: Не създаваме напрежение, имаме право да се определяме

Само петима трябваше да поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев, където бяха спрени от митинг на ВМРО, които не ги допуснаха да се докоснат до паметника на Гоце. След кратък разговор и скандирания „Македония е българска“, „българи юнаци“ и др. викове, македонците, водени от свещеник, оставиха венците на 30 метра от паметника. След това пробваха за поднесат цветя и на мемориала на Делчевия род в двора на храм "Въведение Богородично", но лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че и този номер няма да мине.

Пред клуба управителят му Атанас Мазнев се оплака, че не могат да проведат откриването заради тонколоната на ВМРО, от която се лееха патриотични песни. Срещу клуба ВМРО бяха подредили фотоси с историята на Македония и революционерите, борели се за свободата ѝ. След като полицията се опита да махне колоната от тротоара, тя бе внесена в помещение срещу клуба.

Така откриването стана вътре в помещението на клуба. Откриването на клуба и шествието из Благоевград бе съпътствано от огромно полицейско присъствие, както и на жандармерията. Цяла нощ патрулка охраняваше клуба, от надписа на който още преди десетина дни бе изчегъртана буквата „М“. Но тази сутрин клубът „Македонски“ осъмна с изчегъртаи части от буквата „Е“, така надписът се четеше „Мак-донски културен клуб“. /БГНЕС