Културен център "Иван Михайлов": Тито никога не е бил наш

Тито никога не е бил наш, наши са били българските войски, които оставиха младежките си кости по Завоя на Черна, Каймакчалан, Пелистер, Криволак. Това се казва в позиция на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Диктаторът Тито и неговият близък съратник Едвард Кардел

От там остро осъждат неотдавнашната визита на племенника на диктатора Тито в древния български град Охрид. Целта на това посещение е претопляне на старите митове колко хубав е бил животът в Титова Югославия.

„Тази Титова Югославия, в която и камъните оплакваха своята съдба. Докато на нас учениците ни налагаха като папагали да повтаряме, че Тито е наш, нашите бащи, роднини и деди умираха в титовите затвори: Идризово, Сремска Митровица, Голи Оток и прочее защото не се отказваха от българската си принадлежност“, подчертават от Културния център „Иван Михайлов“ и добавят, че това е продължило, докато Югославия не се е разпаднала по естествен, но доста кървав начин.

И въпреки че някои титови слуги, като бившият президент Киро Глигоров са се опитали чрез референдума от 8 септември 1991 г. да върнат обратно Македония в съюза със Сърбия и Черна гора, това не се е случило и са си счупили главите, заявяват още от Културния център „Иван Михайлов“.

От там не забравят и Свети Дух – денят на жертвите паднали за свободата на Македония. В тази връзка от центъра са изпратили писмо до българския цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски. В него се казва:

„За нас, българите от Македония, както и за Българската ни Православна църква майка, Вие сте продължение на Царство България още от покръстването й...Царска България води три войни за свободата на поробените си братя българи - за свободата на Македония. И трите войни за Майка България, за разлика от останалите участниците (съюзници) бяха свободолюбиви, не завоевателни и империалистически...

На Духовден нека и ние смирено преклоним глава и да почетем паметта на борците, които проляха буйната си кръв и положиха младежки кости из китните поля и планини за свободата на Македония“, се посочва в писмото до бившия български монарх. /БГНЕС