Културните среди избухнаха: МК е излишен баласт. Оставка

Хората на изкуството, сред които известни музиканти, театрални и филмови актьори, кино режисьори, изразиха яростното си разочарование от политиката в сферата на културата и празните обещания, провокирани от видео на министъра на културата Атанас Атанасов, което предизвика разнопосочни реакции в социалните мрежи.

Благодарственото видео, заснето от Атанасов седнал до прозореца на кабинета в Министерство на културата, по повод неговия личен празник накара известни имена да го окачествят с подигравка, а управлението на културния сектор е достигнало дъното.

Репортер на БГНЕС събра някои от коментарите, публикувани в рамките на последните 12 часа, във Фейсбук:

Актьорът Филип Аврамов засне пародиен видеоклип, който публикува също в профила си в социалната мрежа и в който казва: "Нямам представа какво възнамерявате да правите, но обещавам, че много ще ми втръсне, ако не увеличите средствата за култура". По примера на министъра, актьорът пожела на МК "щастлив мандат".

В коментар под публикацията на актьора известната театрална режисьорка Лилия Абаджиева пише: „Не мога да повярвам на това, което си направил и до каква степен пародията може да не е просто пародия, както е в твоята гениална видео-реплика, но и да зададе важните въпроси!”.

"Културата е в поза партер щом всички можем да понесем това "нещо" и това отношение! Амин! Просто ОСТАВКА!!!", написа режисьорът Виктор Божинов.

"Престъпно е вече. Във всяка нормална страна, това щеше да е огромен скандал. Действащ министър, дрогиран по социалните мрежи….На фона на огромното престъпление, случващо се с българската култура", пише в коментар под поста на Божинов певицата Нона Йотова.

Театралният и кино продуцент Мария Ландова, преподавател в НХА, също излиза с остра реакция:

„Момченцето е розовобузо ангелче, в своята невинна безхаберност, сравнен с безскруполния Вежди. Тук Виновен е само този, който го е сложил на този прозорец. Това показва до каква степен културата им е през прозореца. Всъщност, без да искат са прави, защото това Министерство е напълно излишен баласт. Не е нужен междинен преразпределител на бюджета за култура. Трябва да останат работещите центрове и агенции, които имат напълно измерима, профилирана и конкретна дейност, като НФЦ, Агенцията по авторско право и другите специализирани, работещи и обозрими звена. Те трябва да са пряко към МФ, което дава парите по зададени законови параметри на входа, а на изхода ги одитира. МК е паразитна пирамида, която само харчи, но не произвежда нищо. Гнездо и развъдник на Калинки и Калинчовци. Човекоядни! Важно е да има конструктивни и работещи закони и Национална стратегия за култура в НС”.

Театралният режисьорът Борис Панкин коментира видеото на министъра така:

„След двата пърформанса на младия министър на културата господин Nasko Atanasov - първият на 7 април от Комисията по Култура и медии в Народното събрание и вторият на 8 април от кабинета на министъра в Министерство на културата смятам:

Първо - въобще да не отдавам внимание на какъвто и да е акт подписан от младия човек по отношение на т.н. конкурси за директори на театри проведени от него.

Второ - моля най-учтиво и настойчиво, министър-председателя господин Kiril Petkov през уикенда да се погрижи за духовното и физическо здраве на Наско и от понеделник да го освободи от непосилната лекота на битието да бъде държавник. 100+ дни стигат”. /БГНЕС