Културното наследство на Балканите на една сцена

В горещия неделен ден стотици хора се събраха около Лятната сцена в столичния парк „Борисова градина“, за да присъстват на второто издание на международния фестивал „Балканска палитра – Живи човешки съкровища от Балканите и Югоизточна Европа“, предаде репортер на БГНЕС.

Непреходни културни ценности, традиции и дух на приятелството – това са трите основни акцента, върху които наблягат организаторите.

„Споделяме култура, споделяме нашето приятелство. Имаме гости от Албания и Сърбия. Сред най-интересните участници на фестивала са фолклорна група от село Свирачи, Ивайловградско, които са потомци на малоазийските българи. На сцената ще танцуват още прекрасните дами от Баня, Карловско“, разказа Татяна Миланова-Касимова, един от организаторите.

На фестивала участваха изпълнители и състави от балкански страни и страни от Югоизточна Европа, подписали Конвенцията за нематериално културно наследство от 2003 година. Те представиха на публиката музикални изпълнения, както и произведения на традиционните народни занаяти, признати за живи съкровища на човечеството. България е представена от няколко изявени състави и формации от читалища от България, вписани в регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО.

Основната цел на фестивала е да насърчава междукултурния диалог в Европа, в която Балканите и страните от Югоизточна Европа имат своя сериозен културен и духовен принос. Програмата включва още демонстрация на традиционно народно творчество, детска арт-работилница и вкусна балканска кухня. /БГНЕС