Кунчев: Много е вероятно това да е последната вълна

Много е вероятно това да е последната вълна. Ако Омикрон върви в същата посока, която се очаква чисто еволюционно, да се приспособява към човешкия организъм, да, ще имаме проблеми с него. Но в края на краищата ако процентът на хора, които се нуждаят от болнично лечение е нисък, това не е чак такъв проблем за здравната система. Това заяви главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който беше изслушан в комисията по туризъм, предаде репортер на БГНЕС.

Тази вълна няма да засегне здравната система, а икономиката. Високата заболеваемост започна от областите Благоевград и Смолян, поради наличието на ски центровете. В рамките до края на февруари нещата трябва да тръгнат към нормализиране, добави Кунчев.

„Всички опити да се вкара епидемичният процес в някакви математически показатели, никъде по света не са успешни“, каза още Кунчев.

„Най-много починали има във възрастовата група 70-79 години, те са 37%, 60-69 години, те са 24%, 80-89 години-21%. При лица в активна възраст от 18-59 години починалите са 14%, има и 17 регистрирани смъртни случаи при деца“, отчете Кунчев.

Той подчерта, че ръстът на болните е 60% за една седмица. „Нараства броят на хоспитализираните лица, като в последните 14 дни, 7 568 лица са постъпили за болнично лечение, спрямо 4715 за последните две седмици. Ръстът на болните е 60% за една седмица. За последните 14 дни 510 пациенти са постъпили в интензивно отделение, а за предходните седмици 301. Това е чисто статистическата страна на въпроса, изненада наистина няма. Това, което очаквахме се случи”, каза Кунчев.

Мерките за контрол на влизащи в страната са намалени, защото новият щам вече е тук и той не може да бъде спрян с граничен контрол.

„Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната, ние предприехме мерки за облекчаване на режима за влизане в страната на граждани на страни от „червената зона“, когато страната има интензивна циркулация на вируса, не е толкова съществено какво се внася. Съобразяваме се с нивото на ваксинация в отделни страни. Беше облекчен и режимът на влизане на хора от съседни страни. Смятаме, че за ситуацията, която се намираме има един адекватен здравен контрол“, категоричен е Кунчев.

„Осъзнавам в каква голяма степен туризмът беше засегнат и до каква степен икономическите субекти в тази сфера страдат. Затова сме отворени за диалог и се опитваме да избегнем резките промени, да има предвидимост на действията, затова отложихме влизането в сила на тази заповед. Другите мерки за образование и заведения ще влезнат в сила от 26-ти с близо седмица отлагане, за да има възможност за подготовка“, каза Кунчев. /БГНЕС