Кунчев: След лятото ще е без значение дали ще се заразиш с Омикрон или не

В сравнително близко бъдеще Омикрон ще привиква към нашия организъм и ще стане едно грипоподобно заболяване, с което ще се срещаме всяка година. След летния сезон той ще влезе в едно русло, при което дали ще се заразиш или не, няма да е толкова важно.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ тази сутрин.

За последното денонощие в страната е отчетен нов антирекорд по отношение на новозаразените с коронавирус. 9996 са хората с положителни тестове. За първи път и област преминава границата от над 2000 болни на 100 000. Това е Благоевград. Значителен драстичен ръст има и при починалите носители на вируса – 161 души за денонощието. 91.93% от тях не са били ваксинирани.

Легла има навсякъде, въпросът е, че няма кой да ги обслужва, подчерта здравният инспектор.

Още днес с математиците ще прекроим 6-те области – клъстерите, в плана за справяне с ковид кризата, защото не отговарят точно на структурата на здравеопазването. По-скоро там, където има големи болнични комплекси, особено в университетските болници и има много интензивни легла, те да обслужват даден район, обясни доц. Кунчев и добави: Вероятно ще прекроим плана така, че университетски център да обслужва даден район.

България вероятно е единствената страна в Европейския съюз, която разполага с всички ваксини и всеки може да направи своя избор.

Във всеки един имунизационен пункт има количества от одобрените за употреба ваксини. Ваксини има, въпросът е да има осъзнато желание човек да се опази, заяви още доц. Кунчев, който отклони въпроса за развитието на българската ваксина срещу коронавируса.

Има доста логика, включително и медицинска, за предложението междусрочната ваксинация за учениците да бъде по-дълга. Разбира се това е решение на МОН, коментира доц. Кунчев, добавяйки, че по-дълга ваканция неминуемо ще повлияе върху понижение на заболеваемостта. /БГНЕС