Кунчев: Стартираме програма за проследяване на антителата след имунизации

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19, предаде репортер на БГНЕС. Първата доза от ваксината на Pfizer/BioNTech („Пфайзер/Бионтех“) му беше поставена в РЗИ-София.

"Доволен съм, че най-после стигнах до ваксинацията“, заяви Кунчев и каза, че втората доза ще му бъде поставена през февруари.

Доц. Кунчев обясни, че няма основание хората да се притесняват от това, че ваксината на "Астра Зенека" предизвиква алергични реакции и не е особено ефективна.

„В света вече се натрупаха 30 милиона имунизирани, така че първоначалните колебания очевидно не са реални. Профилът на безопасност е чудесен на тези ваксини, които ползваме до момента. Надявам се, че и останалите четири ще бъдат такива. Всеки ще бъде ваксиниран, когато му дойде редът и когато той реши да бъде имунизиран и предпазен“, каза още Кунчев.

Той коментира още, че ако една ваксина е преминала през изпитанията и е доказала ефективност и безопасност, се приема, че тя отговоря на изискванията. Доц. Кунчев добави, че съществена разлика между ваксините няма.

Според него е реалистично масовата ваксинация да започне в края на април месец, при условие, че ваксината на „Астра Зенека“ получи разрешение и поясни, че обикновените граждани са включени в четвъртата фаза от Нациовалния ваксинационен план, които ще могат се ваксинират при своите лични лекари. Доц. Кунчев обяви, че здравно неосигурените също ще могат да се ваксинират, но това ще става при екиппите на РЗИ-тата.

„Количествата от всички производители се увеличават с много големи темпове, особено след месец март. В повечето райони довършихме първата фаза. Започнахме работа с училища и старческите домове. Ще има възможност много бързо да преминем към трета фаза“, посочи държавният главен инспектор.

На този етап все още няма отговор за колко време ваксината пази. „Моето лично мнение, че няма да е по-малко от година, имайки предвид останалите ваксини срещу подобни вируси. До края на този месец ще стартираме програма, която сме направили заедно с имунолозите за проследяване на антителата след имунизации. Искаме над 1000-1200 души да обследваме, които са получили всички видове ваксини, поне първите три и които трябва да изследваме в рамките на 2 години шест пъти и то не само за хуморален, а и за клетъчен имунитет“, обясни Кунчев и добави, че най-вероятно изпълнението й ще започне през февруари.

Главният държавен инспектор заяви, че утре ще се реши кога ще отворят ресторантите и изрази надежда, че много се надява ресторантьорите да не го направят на 1.02 въпреки забраните.

„Диалогът е много тежък. Напълно ги разбирам. За някои типове заведения този период на неработа е девети - десети месец, за други е три - четири. Има много тежки социални последици за семейства, в които и двамата души са ангажирани в този сектор. Ще направим възможния компромис. Утре ще бъде взето окончателното решение“, коментира Кунчев и добави, че крайният час на работното време не е от голямо значение, но все пак по-дългото излагане на риск повишава опасността от заразяване.

„За моловете нещата са малко по-ясни. Там считаме, че ако отворим търговската част, не носи особен риск, защото дали ще влезеш в магазина в мола или в друг магазин, особена разлика няма. Там искаме да избегнем чисто социалните контакти“, поясни той. /БГНЕС