Купи книга в помощ на Украйна: Сега е моментът да се помогне

Благотворителен книжен базар "Купи книга в помощ на Украйна" се провежда в Ректората на Софийския университет днес. Всички приходи от продадените книги ще бъдат дарени на БЧК в помощ на пострадалите в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Благотворителният базар се осъществява благодарение на група доброволци и Студентски съвет към Софийски университет „Св. Климент Охридски".

„Всеки има стари книги, които заслужават все още любов, в случая можем да им намерим нов дом", каза председателят на Студентски съвет Антонио Стоичков.

Той посочи, че на базара всеки ще може да остави книга и също така да си вземе книга като дари 5 или 10 лв., в зависимост от книгата. „Парите ще се прехвърлят към фондовата сметка на БЧК", обясни Антонио Стоичков.

Приемат се книги през целия ден. Организаторите обявиха, че ще бъдат признателни, ако се даряват книги в много добро състояние, по-съвременни и издавани в последните 10-15 години. Може да се донесат книги на български и английски – приемат всякаква литература – проза, поезия, художествена, детска, специализирана литература, албуми и селектирани списания.

БГНЕС разговаря със семейство Миронови - Златка, мъжът ѝ Антон и малката Кати, които срещаме във фоайето на Ректората. Те са дошли по-рано сутринта, за да дарят книги, разходили са се и се връщат, за да си купят.

„Още откакто започна цялата тази печална история преди три седмици сме се старали да участваме с каквото можем и да оказваме помощ. Да, смятаме, че може да се помогне, дори по такъв малък начин, но ето – малък, малък - нито са малко книгите, нито са малко хората и на едно толкова приятно и красиво място. Така че в неделен ден нищо не пречи всеки да мине”, каза Златка.

Антон е категоричен, че може да се помага с такива инициативи. „Може по всякакъв начин и е редно всеки да отдели време, средства или какво прецени, защото сега е моментът да се помогне и всеки трябва да опита“, сподели мъжът. /БГНЕС