Купуват "Версаче" в сделка за 8,5 млрд. долара

Компанията, която е собственик на "Версаче", ще бъде закупена от група за луксозни стоки Tapestry в сделка на стойност 8,5 млрд. долара (6,7 млрд. паунда).


Capri Holdings, която е собственик и на Michael Kors и Jimmy Choo, се поема от Tapestry, чиито собствени марки включват имена от висок клас като Coach.

Ръководителят на Tapestry Джоан Кревойсерат заяви, че сделката "създава нова мощна световна къща за луксозни стоки".

Анализаторите заявиха, че това ще създаде съперник, който ще се конкурира с европейските модни гиганти.

"Тя създава голям американски моден конгломерат, особено в областта на премиум модата", заяви пред Би Би Си Луиз Деглиз-Фавър, анализатор по облекло в аналитичната компания GlobalData.

"Той не е толкова голям, колкото европейските гиганти като LVMH и Kering, но въпреки това определено дава на своите марки повече възможности за изява", добави тя.

LVMH и Kering са базирани във Франция гиганти в областта на луксозните марки, които контролират някои от най-големите имена в областта на луксозната мода, кожените изделия и бижутата. Kering е собственик на марките Gucci, Yves Saint Laurent и Balenciaga.

LVMH контролира Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior и Marc Jacobs.

Докато "Версаче" се превърна в символ на италианския лукс по света, марки като Kate Spade и Michael Kors се смятат за по-достъпни за някои потребители, като по-малките аксесоари обикновено струват от около 100 паунда. /БГНЕС