Куркумата – суперпродукт срещу рака

Британски медици от изследователския фонд Cancer Research UK разказват, каква подправка трябва да се включи в диетата, за да се намали рискът от онкологични заболявания, както и за борба с вече развиващ се рак.

Вестник „Daily Express” публикува информация, според която куркумата оказва активно въздействие върху вече образували се тумори и помага да се предотврати тяхното развитие, благодарение на високата концентрация на антиоксиданти и по-специално на куркумин.

Проучвания на хранителните навици на хора в държави, чиято традиционна кухня се основава на употребата на куркума, показват по-ниски нива на рак. Учените проведоха експеримент с доброволци с аденоиден кистозен карцином - сравнително рядка форма на рак, която обикновено се развива в слюнчените жлези или други области на главата и шията. Лечението беше допълнено с куркума. "След два месеца се наблюдава стабилизиране на състоянието, а след шест месеца - значително намаляване на масата на тумора и неговия обем с 80%", казаха изследователите.

Те подчертаха, че високата концентрация на антиоксиданти в куркумата помага да се намали нивото на холестерин при хора със сърдечно-съдови заболявания и за изравняване на рисковете от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата. /БГНЕС