Курсът на Берлин може да доведе до оставката на Шолц

Политиката на настоящото немско правителство може да доведе до оставката на канцлера Олаф Шолц. Това се казва в статия, публикувана в „Дейли Телеграф“.

"Някога на Германия се възхищаваха и завиждаха, а сега тя се превърна в пример за това колко много вреди може да причини една погрешна външна и енергийна политика", пише вестникът.

Според изданието Шолц се опитва да угоди едновременно на съюзниците от НАТО и на Русия, "но никой не го уважава“. При него на Германия не се вярва, тя е "презирана" в Източна, Централна и Северна Европа повече от всеки друг път в следвоенния период. Освен това 2/3 от гласоподавателите смятат Шолц за отговорен за провала в осигуряването на енергийната сигурност на страната, което заплашва със сериозен икономически спад.

Или сегашната управляваща коалиция ще бъде изправена пред заплахата от разпадане, или Германия ще "капитулира пред Путин", пише вестникът.

"Миналата седмица Шолц и колегите му приветстваха падането на Борис Джонсън. Но канцлерът на ФРГ е изправен пред свой собствен кошмар. Злорадството му може да не продължи дълго", смята вестникът. /БГНЕС