Куртелов от Охрид: Имената на българските сдружения в РСМ не са истинският проблем

През последните месеци в Република Северна Македония се засилва антибългарската реторика. Този път удобен повод за това са имената на новооткритите в Битоля и в Охрид културни клубове, предизвикали сериозен обществен и политически отзвук. Бяха организирани протести срещу дейността на тези сдружения, както и физически нападения над сградите, в които се помещават.

Последният фрапиращ случай беше стрелбата срещу клуб „Цар Борис III” в Охрид. Междувременно депутатите приеха единодушно закон, съгласно който двете новооткрити сдружения трябва да променят своите имена.

Тези събития станаха повод председателят на сдружение „Балкански хоризонти” в Охрид да направи специално за БГНЕС коментар, който агенцията публикува без съкращения:

Няколко въпроса с предизвестен отговор

1. Сдруженията Иван Михайлов и Цар Борис III регистрирани ли са съгласно действащото законодателство? - ДА

2. Вършили ли са нещо незаконно в досегашната си дейност? - НЕ

3. Щеше ли популярният певец и подпалвач в свободното си време Ламбе Алабакоски да бъде осъден на незначителните 6 месеца условно, ако беше подпалил някоя държавна институция? - вероятно не

4. Предприети ли са правни действия срещу (първия) нападател на клуб „Цар Борис III“? И докъде са стигнали?

5. Полицията работи ли по разкриване на второто и особено на третото нападение (с оръжие) срещу същия клуб? - Най-вероятно няма да ги намери, иначе те ще бъдат новите македонски "герои", а това е в разрез с европейските принципи, които ние (декларативно) прокламираме.

П.П.: За мнозина в Македония имената на гореспоменатите сдружения предизвикват разочарование, но това е субективен поглед върху историческите събития.

Точно както на много в Македония им пречат имената на улици, училища... на Й.Б. Тито, същият, който през 1948 г. затвори границата с Гърция и се солидаризира с монархофашистите, та нашите бежанци потърсиха спасение през Албания в Полша, Чехословакия, Узбекистан.../БГНЕС

Скопие / РС Македония