Курти: Благодаря на България за подкрепата в решаващи моменти

„Благодарни сме за подкрепата на България в решаващи моменти за страната и народа ни, включително през 1999 г., когато отворихте небето си за кампанията на бомбардировките на НАТО, която спря геноцида от страна на Сърбия и злонамерените и опасни намерения на Русия, не само срещу Косово“.

Това заяви министър-предеседателят на Косово Албин Курти след срещата си с президента Румен Радев.

„Благодаря на България за непрекъснатата подкрепа за членството ни в международни организации, интеграцията в ЕС, Съвета на Европа и регионалното сътрудничество, включително Берлинския процес. За мен е голямо удоволствие да сте тук“, каза Курти на Радев.

Двамата договориха задълбочаване на отношенията между Косово и България, включително в икономиката, енергитиката, сигурността и туризма, се казва в прессъобщение от кабинета на министър-председателя, цитирано от "Албениън пост".

От своя страна Радев подчерта, че визитата му в Косово има "ясни цели".

„Дойдохме тук с ясна мисия: да задълбочим нашето приятелство и отношения във всички възможни области от общ интерес и да ви насърчим и подкрепим в усилията ви да развиете Косово като модерна държава, демократична, независима и напълно интегрирана в система на международната общност”, допълни Радев.

Курти отбеляза, че "двете страни и двата народа имат обща история на Балканите и общо бъдеще в Европейския съюз, където нашата страна е кандидатствала и се стреми да бъде член".

Междувременно той подчерта важността на засилването на сътрудничеството, особено в областта на икономиката, където "може и трябва да се направи повече".

„Беше засегната и сферата на информационните и комуникационни технологии, където имаме голям потенциал, талантливи и находчиви млади хора и също сме износители на важни услуги“, се посочва в съобщението на косовското правителство.

Радев посочи, че България е приятелска страна на Косово и че е заинтересован от разширяване и задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Откриването на Косовско-българската търговска камара през юни, както и планирането за провеждане на съвместен икономически форум догодина, бяха оценени като добра възможност за засилване на икономическите отношения.

По-рано българският президент на среща с президента на Косово Вьоса Османи заяви, че постигането на споразумение между Косово и Сърбия е от ключово значение за сигурността на региона.

Радев каза, че в процеса на членство на Западните Балкани Косово не трябва да бъде оставян настрана.

Президентът се срещна и с кмета на община Прищина Препарим Рама. На тържествена церемония Радев получи „Ключа на града“./БГНЕС