Курти: Косово и България са съюзници срещу автократите в региона

Приятелството между Косово и България и институционалното сътрудничество между нашите страни вече са официална политика София и Прищина, обявена и широко обсъждана на официални срещи и с ръководителите на българската държава. Това заяви косовският премиер Албин Курти на прием, организиран от посолството на България в Прищина по случай националния ни празник 3 март, предаде БГНЕС.

„Косово и нашият съюзник България са обединени и от ориентацията си към демокрацията и върховенството на закона във време, когато автократите в региона са насърчавани да застрашават демократичните ценности“, подчерта Курти.

Той припомни също, че тази година Косово ще отбележи 25-годишнината от освобождението си и по този повод благодари на България, че през 1999 г. отвори въздушното си пространство за самолетите на НАТО по време на кампанията за бомбардировки над Сърбия, която извършваше етническо прочистване на албанското население.

„Освен това Косово не е забравило, че именно българските власти първи разкриха операция „Подкова“ - плана на Сърбия за етническо прочистване на албанците в Косово. Дните на национално освобождение, като Деня на Освобождението на България и Деня на Освобождението на Косово, който ще отбележим през юни, са поводи да си припомним как нашите народи са били освободени. Защото, помнейки как сме извоювали свободата си, ще знаем и как да я защитаваме“, подчерта Курти. /БГНЕС