Курти: Лайчак работи в полза на Сърбия и крие неща от ЕС

Премиерът на Косово Албин Курти отново изрази убеждението си, че специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак Мирослав Лайчак не само работи в полза на Сърбия, но и крие неща от Европейския съюз, съобщи "КоССев".

Курти добави, че е информирал държавите-членки на ЕС и САЩ за пристрастията на Лайчак.

БГНЕС припомня, че на 14 септември се проведе среща в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти с посредничеството на Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външните работи, и Мирослав Лайчак, специален пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина.

"На 15 септември изпратих писмо до Париж, Берлин, Рим и Вашингтон. Въпросът тук не е в ЕС, а в САЩ. Тук става въпрос за емисар, който е изопачил процеса, като не се е съсредоточил върху пълното и незабавно прилагане на споразумението, а е позволил каруцата да мине пред коня. Тази деформация на процеса е съпроводена от несправедливост, която е фундаментална", посочи Курти.

Премиерът на Косово отново нападна остро Лайчак, като заяви, че той е представител на Сърбия в диалога, а не неутрално лице, което отговаря на предложенията на двете страни.

"Не бих казал, че ЕС е координирал действията си със Сърбия, но бих казал, че специалният емисар е координирал действията си със сръбския президент. Парадоксално е, че Сърбия е направила Лайчак свой представител. Той предложи да се намери средна позиция между предложенията на Косово и условията на Косово. Трябва да говорим с ЕС за европейския емисар, този начин не е неутрален и съвсем не е коректен".

Курти подчерта, че на последната среща в Брюксел се е сблъскал с плана, подготвен от посредника Мирослав Лайчак заедно със сръбския президент Александър Вучич.

По думите му по време на срещата на 14 септември в Брюксел е видял, че става въпрос за предварително подготвен сценарий.

"По време на срещата се сблъсках със сценарий, който Лайчак е разработил отдавна", заяви Курти.

"Вучич и Лайчак реагираха с едно и също мнение и координирано пренебрежение", каза премиерът. "След като бях отхвърлен от двамата, ги попитах: "Сърбия някога направила ли е някакво предложение"? Лайчак каза "да". Сърбия, каза той, "също е внесла предложението". Настоях да видя този документ. Той не ми го предостави и след много настоявания, след края на срещата, ми донесе документ, за който ми каза, че е предложението на Сърбия за плана за последователност".

"Изглежда, че Лайчак и Вучич са били координирани с една единствена цел - да направят невъзможен сценария, при който споразумението се прилага изцяло, и да дадат живот на алтернативен сценарий, при който се прилага само половината от споразумението, а другата половина, която представлява по-цивилизованата част, да не се прилага", смята министър-председателят на Косово.

Според него на 14 септември е имало ясно позициониране на посредника "срещу Косово" и "срещу основното споразумение".

"Те отидоха твърде далеч, като атакуваха бъдещето на Косово", каза в заключение Албин Курти. /БГНЕС