Курти: Няма да позволя на Вучич да дойде в Косово

Премиерът на Косово Албин Курти каза за ТВ Клан, че неговото правителство работи върху нови признания на независимостта на Косово. Той потвърди, че заради това наскоро е изпратил писмо до държава, която не иска да разкрие, тъй като според него "Сърбия има мрежа от посолства и външна служба, която е по-мощна от тази на Косово".

Говорейки за петте членки на ЕС, които не са признали Косово, Курти подчерта, че съюзниците на Косово помагат много за това. Той добави, че все още не е писал на тези страни молба за признаване на независимостта на Косово.

„Посредниците и съюзническите страни ни помагат много и смятам, че е по-добре да вървим по този индиректен път по отношение на напредъка към получаване на признание от „петорката“, каза той.

„Не съм им писал лично, но това са чувствителни лобистки въпроси. Ако ви кажа на кого писах миналата седмица, ще нанеса щети, защото Сърбия веднага ще пише на тези страни“, продължи той, цитиран от „Косово онлайн“.

Той също така обяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич няма да получи разрешение да дойде в Косово, ако го поиска. Премиерът обясни думите си с това, че "човек като Вучич, който поставя под въпрос клането в Рачка и го смята за измислица, е нежелана личност в Косово". /БГНЕС

Прищина / Косово