Курти: Настоящето и бъдещето на Косово не могат да бъдат заложници на Сърбия

Министър-председателят на Косово Албин Курти участва в годишната конференция на Лейбъристката партия във Великобритания. Той заяви, че бъдещето и настоящето на Косово не могат да бъдат заложници на Сърбия, предаде "Косова прес".

В Ливърпул Курти говори за терористичната атака от 24 септември, като заяви, че "Сърбия, като съюзник на Русия, се опита да копира сценария от Донбас, за да завладее Севера".

"Говорейки за терористичното и паравоенно нападение от 24 септември, министър-председателят Курти заяви, че Сърбия, като съюзник на Русия, се е опитала да копира сценария от Донбас, за да завладее Севера. Увеличаването на сръбското военно присъствие на границата с Република Косово беше определено като безпрецедентно от Съвета за национална сигурност към Белия дом, а кадри, заснети от дронове, с които разполага терористичната групировка, разкриха, че паравоенните отряди са били обучавани в официални армейски бази. Сърби, като по този начин неопровержимо се доказва прякото участие на държавата Сърбия в планирането на нападението, което беше извършено преди две седмици в Банска, на 24 септември", обявиха от кабинета на министър-председателя.

Въпреки това Курти подчерта, че "настоящето и бъдещето на Косово, както и мирът и сигурността на Европа не могат да бъдат заложници на Сърбия и че перспективата за мир, справедливост и просперитет във време, изпълнено с предизвикателства, зависи от това какво ще изберем да направим и как ще изберем да действаме заедно". /БГНЕС