Курти: Не можем да имаме нормализация със Сърбия, ако нямаме сигурност

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че не знае за планирана за декември среща в Брюксел между него, посредниците и президента на Сърбия Александър Вучич, като добави, че Косово иска нормализиране на отношенията със Сърбия, но не може да ги нормализира без сигурност, съобщи „Коха“.

По време на посещението в община Гжилан Курти беше попитан дали ще има среща между него и Вучич през декември в Брюксел, на което Курти отговори, че не е наясно дали ще има такава.

"Не знам за планирана среща, но ви е ясно, че аз като министър-председател, правителството на Република Косово, винаги сме били отдадени, конструктивни, креативни, но поради терористичната, криминалната атака в Банска, трябва да подчертаем, че приоритет на държавата Косово е сигурността. Това е сигурността на границите, ние искаме нормализиране на отношенията със Сърбия, но не можем да имаме нормализиране, ако нямаме сигурност, а сигурността означава, че престъпниците и терористите не трябва да бъдат свободни, както за съжаление се случва в Сърбия. В същото време границата на Косово, която е 881 километра само в частта в Сърбия, трябва да бъде безопасна, затова за нейната защита се ангажираме с нашите институции за сигурност, но и с международните ни партньори", каза косовският премиер.

Що се отнася до предупреждението на Мирослав Лайчак относно енергийното споразумение, той заяви, че всички забавяния се случват от другата страна вече почти две години.

"То трябваше да бъде завършено през 2021 г., тъй като не беше завършено през 2021 г., трябваше да бъде завършено през 2022 г., тъй като не беше завършено дори през 2022 г., остава още един месец от 2023 г., за да бъде завършено. Що се отнася до нас, ние сме много заинтересовани, но всички забавяния и саботажи се правят от другата страна непрекъснато вече повече от две години", добави Курти.

Курти остана в Гжилан, за да разгледа отблизо завършените проекти и тези, които се очаква да бъдат завършени през 2024 г./БГНЕС