Курти очерта 4 принципа в подхода си към Сърбия

Новият косовски премиер Албин Курти очерта четири принципа, които според него трябва да ръководят подкрепяния от ЕС диалог със Сърбия и отхвърли необходимостта да се обсъжда формирането на Асоциация на общините със сръбско мнозинство, предаде „Прищина Инсайд“.

В дискусия, излъчена от Косовската фондация за отворено общество (KFOS), новият премиер разясни посочените принципи.

Първият принцип е, че реалността за независимостта на Косово трябва да бъде приета. „Независимостта беше компромис и не беше обявена миналата година, а преди 13 години", каза той.

Новият премиер добави, че трябва да се приеме и истината за войната в Косово, заявявайки, че това е вторият му принцип.

„Не можем да седнем на масата за преговори, забравяйки и отхвърляйки историята“, каза той. „Сърбия трябва да признае престъпленията, които е извършила в Косово, и нейното правителство трябва да се дистанцира от тях.“

Третият принцип, който Курти очерта, е че Косово и Сърбия трябва да седнат на масата за диалог като равни.

„Не можем да говорим като неравностойни страни“, заяви той. „Досега Косово беше по-скоро предмет на диалога, отколкото страна в него и това трябва да се промени“.

Курти също така заяви, че диалогът трябва да бъде структуриран по такъв начин, че „гражданите да се възползват от бъдещите преговори, а не политическите лидери“, което е четвъртият ръководен принцип.

По-рано този месец Курти се срещна със специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак, който говори за необходимостта от продължаване на диалога възможно най-скоро и надграждане на разговорите между администрацията на Хоти и сръбската делегация.

По време на дискусията за KFOS обаче Курти настоя, че новата администрация на Косово ще трябва да направи оценка на ситуацията, преди да продължат разговорите, подчертавайки необходимостта диалогът да бъде добре подготвен, за да се избегне нов провал.

„Ако има нещо, което трябва да обсъдим възможно най-скоро, дори без да подготвим бъдещия диалог изцяло, това е въпросът за изчезналите лица“, каза Курти. „Това не може да чака и в този въпрос трябва да се ангажираме сериозно и честно. Наясно сме, че от повече от 1 600 души една трета не са албанци и не искаме да правим разлика по етнически линии. "

Курти добави, че Сърбия разполага с информация, която може да помогне за разрешаването на въпросите относно съдбата на все още липсващите във войната, и има отговорността да я сподели със засегнатите страни.

„Раните на стотици семейства не са зараснали“, каза той. „Сърбия е отговорна за разкриването на истината за изчезналите лица и трябва да осъди виновните. Това е военно престъпление, геноцид. В Белград разполагат с данните и архивите. “

Новият премиер на Косово обсъди и необходимостта от финансови репарации, друга тема, отворена и многократно обсъждана между администрацията на Хоти и сръбската делегация под егидата на Лайчак. Курти заяви, че Сърбия дължи на Косово около 3 милиарда евро материални и нематериални щети и че за разрешаване на множество имуществени спорове е необходимо споразумение за наследяване.

Темата за сформирането на Асоциация на общини с мнозинство от сръбско население, е тема, която стана спорна точка между делегациите в дискусиите през септември 2020 г. Курти заяви, че всяка създадена организация трябва да е в съответствие с Конституцията и не може да има моноетнически характер.

„Не може да има моноетническо сдружение“, каза той. „Не може да има Асоциация на общините въз основа на етническа принадлежност.“

Той добави, че член 44 от косовската Конституция предоставя правото на сдружаване, добавяйки, че тази разпоредба означава, че няма нужда от по-нататъшно договаряне. /БГНЕС