Курти представи план за деескалация в Северно Косово

Премиерът на Косово Албин Курти изрази готовност за деескалация на ситуацията на север, като представи четири конкретни стъпки, които правителството на Косово е готово да предприеме, за да допринесе за възстановяването на стабилността, съобщи „Косова Прес“.


Курти очаква и Сърбия да обещае да изтегли протестиращите от общините и да сътрудничи при задържането и съдебните процедури срещу извършителите на насилие.

Косовският министър-председател каза, че трябва да се предприемат спешни действия за деескалация.

Във връзка с това той обяви, че стъпките, които ще предприеме, са намаляване на присъствието на косовската полиция в общинските сгради, постепенно и пропорционално с намаляване на насилието, като същевременно подчерта, че предсрочните избори на север ще бъдат проведени повторно чрез петиция, подкрепена от 20 процента от избирателите, както е предвидено в законодателството на Косово.

„Република Косово е готова да допринесе за деескалацията. Вярваме, че трябва да се предприемат спешни действия към тази цел и сме нетърпеливи и готови да се ангажираме с конкретни стъпки, които подкрепят целите за стабилност в региона“, заяви Курти.

Той представи и четирите стъпки, които очаква Сърбия да предприеме за общата цел, включително да намали степента на готовност на въоръжените си сили до най-ниското ниво и да премахне 48-те предни оперативни бази, разположени по границата.

Според него въз основа на тези стъпки е възможно подобряване на ситуацията на север и нормализация на отношенията.

По-късно на заседание на своя кабинет Курти заяви, че Косово "е най-честният и стабилен партньор в региона". "Независимо от обстоятелствата, ние оценяваме подкрепата и помощта на ЕС през годините и очакваме с нетърпение въпросника на членовете, защото Европа е нашият континент. ЕС е нашата съдба", категоричен бе той. /БГНЕС