Курти: Предупредиха ме, че ако Косово не бъде конструктивно, подкрепата на Запада ще намалее

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че е бил предупреден относно възможността за намаляване на подкрепата на Запада, ако Косово не бъде конструктивно в диалога със Сърбия. Той, обаче, подчерта, че Косово е конструктивната страна в този процес.

Албин Курти, премиер на Косово

В коментар пред Радио Свободна Европа относно европейския план за нормализиране на отношенията между двете държави, Курти заяви, че текстът му е бил представен като платформа за бъдещи разговори.

Той повтори, че европейското предложение е добра база за разговори, но не съдържа онова, за което Косово настоява.

Курти допълни, че очаква интензивен диалог със Сърбия, за да бъде постигнат договор „в споменатата времева рамка” – март 2023 г.

„В преамбюла (на проекта на договор) има 5 изречения и общо 10 члена. Изпратих им моите коментари, тъй като никога не ми беше казано, че това е предложение от типа „приеми или откажи”. Никога не е имало такъв ултиматум. Затова казахме, че по принцип смятаме, че е добра основа за по-нататъшни разговори, които се ангажираме да водим винаги, когато бъдем поканени в Брюксел”, каза косовският премиер.

Според него, в договора трябва да бъдат направени много разяснения и той става напълно приложим, след като бъдат отстранени неяснотите.

„По време на последната среща на 20 януари настоях петте държави от ЕС, които още не са признали Косово, да променят позицията си с приемането на договора, тъй като пълното нормализиране на отношенията ще бъде подпомогнато от признаването от страна на тази петорка, която все още не се е присъединила към страните-членки на ЕС”, каза още той.

Курти добави, че основното му възражение, което той спомена на последната среща, въпреки че има и други, е свързано с универсалното признаване, което е необходимо в рамките на Европейския съюз и НАТО, към които Косово има намерение да се присъедини. /БГНЕС

Прищина / Косово