Курти: Проектопредложението на „петимата емисари“ е съобразено с косовската конституция

Премиерът Албин Курти докладва на косовските депутати за последната среща в Брюксел във връзка с диалога между Косово и Сърбия, съобщи „Коха“.

Курти заяви, че за две години управление е постигнато споразумение, което включва фактическото признаване на Косово от страна на Сърбия.

Той подчерта, че проектопредложението на петимата емисари е в съответствие с Конституцията на Косово.

"Диалогът започна през 2011 г., едно десетилетие донесе редица документи, но това, което се откроява, е този за асоциацията, който беше приет от това народно събрание при голяма съпротива от страна на опозицията... За нас интеграцията на Севера също допринася за демократичния успех. Върховенството на закона често ни е изправяло пред престъпниците, но то ще продължи, това е голяма разлика от преди. Споразумението, както беше казано, е за фактическо признаване. Постигнахме само споразумение, което води до признаване де факто, и това е резултат от двугодишен диалог. Основното споразумение и анексът съдържат де факто признаване от страна на Сърбия. Само един член е свързан с наследяването на диалога. Без член 7 щяхме да се окажем само в член 10 за минали споразумения. В тази насока през октомври приехме 5-те емисари, които донесоха план за продължаване напред, включващ предложение за член 7-10 от споразумението. Проектопредложението беше внимателно съобразено с буквата на Конституцията. Проектопредложението предвижда, че с него ще се занимава Конституционният съд", каза косовският премиер.

Курти заяви, че е предложил да подпише основното споразумение от 27 февруари, но сръбският президент е отказал.

"Пред европейските лидери ние предложихме да подпишем основното споразумение от 27 февруари с целия изпълнителен анекс от Охрид от 18 март и предложението за прилагане на член 7 от споразумението във връзка с член 10, т.е. за идеята за самоуправление. Подписването би означавало приемане и следователно изпълнение".

По времето, когато премиерът Курти докладваше на депутатите, бившият депутат от Ветрендосие Хаки Абази, постави в залата на Скупщината плакат с надпис "Кой освободи Радойчич от обсадата", както и снимка на Курти, "маскиран" като героя от филма "Жокер“.

Те бяха премахнати от заместник-председателя на Скупщината, депутата от Ветрендосие, Саранда Богуевци. А след това Абази отново ги постави./БГНЕС