Курти публикува предложението си за прилагане на споразумението от Брюксел и Охрид

Премиерът на Косово Албин Курти обяви днес предложения от него план за прилагане на Основното споразумение и добави, че това е единственият план, който е бил представен и предложен днес в Брюксел на срещата с посредниците на ЕС и сръбския президент Александър Вучич.


Курти представи цялостно предложение в социалната мрежа X, което започва с прилагането на член 7 от Брюкселското споразумение, което включва представяне на проект на статут от управленския екип (допълнен от Косово). Във втория член от предложението Курти предлага „Върховният представител на ЕС представя споразумение за пътя на нормализирането между Косово и Сърбия и анекс за изпълнение с Генералния секретар на ООН и информира Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, че и двете страни са се съгласили с принципите, изложени в Хартата на ООН, че териториалната цялост се зачита и другата страна се третира като равноправен член на международната общност, което замества необходимостта да се използват бележки под линия и да се представлява ЮНМИК на регионални форуми“. „Двете страни практикуват и публично декларират, че взаимно развиват международни отношения въз основа на принципите, предвидени в Хартата на ООН, и третират другата страна като равноправен член на международната общност“, се казва в текста.

Курти предлага следващата точка да бъде „признаване на подходящи документи и национални символи“. Вътрешна правна процедура за прилагане на признаването на подходящи документи и национални символи, включително паспорти, дипломи, табели на превозни средства и митнически печати, издадени в рамките на признати юрисдикции. Както следва, министър-председателят на Косово предлага да започне процес на преговори относно статута на инструмента за самоуправление на косовските сърби и продължава, че страните ще се въздържат от всякаква заплаха или използване на сила или ще участват във всякаква практика на използване на сила един срещу друг, в съответствие с Устава на ООН. „Страните се въздържат от намеса във вътрешните работи и признават взаимна юрисдикция над своите територии.“ Споразумението формализира отказа на Сърбия от всички териториални претенции на територията и границите на Косово, а страните се споразумяват, че маркирането на границите ще бъде направено в рамките на две години“, предложи Курти.

Според него следващата стъпка ще бъде да се предприемат съществени стъпки по отношение на членството и статута на Косово като страна кандидатка в ЕС, за членство в Съвета на Европа, за подписване на програмата Партньорство за мир с НАТО.

„В официалната комуникация с всички международни организации Сърбия няма да поставя пречки за членството на Косово в която и да е международна организация, с изключение на гласуване против, както и публично, пряко, непряко или поверително лобиране, включително чрез трети страни в тази посока. „Жозеп Борел ще подпише свидетелско писмо, потвърждаващо, че Косово и Сърбия нямат пречки пред процесите им за приемане в ЕС. Държавите-членки на ЕС ще бъдат уведомени за такива правно обвързващи документи“, се казва в предложението. Следващата стъпка е приключването на преговорите по Статутния инструмент за самоуправление на косовските сърби. Както следва, Косово и Сърбия осъществяват „нормално и добросъседско сътрудничество и се ангажират в редовна комуникация между правителствата с цел постигане на приятелски двустранни отношения“. „И двете страни са съгласни за подходящо междудържавно поведение и речникът на държавните служители трябва да отразява буквата и духа на Основното споразумение, включително поправка, която се отнася до Косово и Сърбия и спира споменаването на Прищина и Белград или под каквото и да е друго име“, каза Курти.

И двете страни „заемат приятелска позиция и спират всички разрушителни или вредни усилия от всички страни, включително бойкотиране на международни събития“. Край на използването на асиметрия на двустранно и многостранно ниво – край на използването на бележки под линия“, добави косовският премиер. Междувременно правната стабилност на статута и приемането ще бъдат осигурени чрез приемането на съответните разпоредби и други документи, които ще бъдат разгледани от Конституционния съд на Косово.

„Премахнете всички незаконни структури, финансирани от Сърбия и действащи на територията на Косово. Услугите, които представляват общинска отговорност, ще бъдат прехвърлени на косовските общини в съответствие с косовското законодателство, ако е подходящо и законно. „След това общините могат да започнат да си сътрудничат чрез партньорство в съвместното предоставяне на тези услуги, които считат за подходящи в съответствие със закона на Косово и конвенциите на Съвета на Европа“, се добавя в предложението. В съответствие с член 10 от Основното споразумение от Брюксел редът за изпълнение на съответните задължения, произтичащи от предишни споразумения от Диалога, остава валиден и обвързващ. След това се създават практически договорености за размяна на постоянни дипломатически мисии и създаване на мисии. Освен това се предлага формализиране на статута на Сръбската православна църква в Косово и осигуряване на силно ниво на защита на обектите на сръбското религиозно и културно наследство, в съответствие със съществуващите европейски модели. Предлага се да се създадат специални ръководени от ЕС работни групи и да се сключат преговорни рамки за двустранни споразумения от член 6, буква б) от Споразумението и да се сключат приоритетни споразумения за двустранно сътрудничество за (а) премахване на икономическите бариери, (б) възстановяване на железопътния трафик между Косово и Сърбия и (c) ) пряко сътрудничество между правоприлагащите органи и продължаване на сключването на споразумения във всички други области, предвидени от тях. Следващата стъпка е организирането на донорска конференция, подготовката на съвместен проект от двете страни, след което, както Курти предлага, приемането на рамки и принципи и започването на официален процес на диалог към правно обвързващо всеобхватно споразумение за пълно нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия./БГНЕС