Курти с мерки за деескалация: Извеждане на полицията от Северно Косово и избори след лятото

Премиерът Албин Курти започна заседанието на правителството на Косово с информация за срещата на Бислими с емисаря Лайчак вчера в Братислава, Словакия. Курти изброи решенията, които са били договорени между двете страни в посока деескалация на ситуацията в северната част на страната.


Една от най-важните части на тези точки е извеждането на косовските полицейски части от обектите на общините в северната част на страната и около тях. Планира се това да се случи в процентно съотношение от 25% и разпределението им в други части, съобщава RTK.

Също така Курти потвърди, че е взето решение косовската полиция, заедно с войските на Еулекс и КФОР, от време на време да преразглежда по-нататъшното намаляване на присъствието на тези войски.

"Правителството на Косово публично обявява деескалация, като се предприемат стъпки за незабавното намаляване на 1/4 от полицаите, които се намират в общините или в близост до тях, т.е. 25%. Те ще бъдат преместени някъде другаде в същите общини, някъде, където има по-голяма нужда от тях, тъй като считаме, че близо до тези общини две седмици подред ситуацията е сравнително много по-спокойна", заяви Курти.

Друг подчертан момент беше призивът за извънредни избори в северната част на страната.

"Това ще стане след края на летния сезон и по силата на законовата рамка. За нас като правителство на Косово продължава да е важно гражданите на Косово да имат местно представителство, което да ги представлява правилно, но за да постигнем това, се нуждаем от среда, която да позволява провеждането на истинска кампания", заяви Курти. /БГНЕС